ОбществоРегионалниСамоков

ФТА „Самоков“ с призово място от „Струма пее“

Анна Манова

Самоковският танцов ансамбъл „Самоков“ към читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“ се представи отлично на Фолклорния фестивал „Струма пее“. Той се състоя на 17 и 18 август в Невестино.

Събитието традиционно се провежда в дните около Успение Богородично. Форумът е възроден от Община Невестино през 2016 година под името „Струма пее“, възраждайки и целта му – съхраняване и популяризиране на националните традиции и обичаи, както и спомагането на културния обмен между общините. Той дава възможност за участие на изпълнители, които представят изворен и обработен фолклор в певческото, танцовото, словесното и инструменталното изкуство, разделени в три възрастови групи: до 12 години, до 18 години и над 18 години.

За трети път съставът, под ръководството на Борислав Искрев, взима участие в надпреварата, която е с конкурсен характер, и тази година се класира на първо място сред съставите над 18-годишна възраст. Местният ансамбъл заложи на традиционния за района шопски танц и с изпълнението си взе призовото място сред доста голяма конкуренция. Само в първия ден от фестивала в програмата фигурираха 100 изпълнения на индивидуални изпълнители и групи, а в неделният ден техният брой бе 105.  Всички те идват от общо 56 населени места в пет области.

След поредния успех за ФТА „Самоков“, ръководителят и танцьорите очакват новия сезон. Те се подготвят за сцена тази есен, когато отново ще представят пред самоковската аудитория танцовия спектакъл „Орфей и Евридика“ – продукция на двамата ръководители Ралица Стоянова и Борислав Искрев. А в края на годината ще изнесат своя годишен концерт по повод 5 години от създаването на ансамбъла.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close