ОбществоРегионалниСамоков

ФТА „Самоков“ с награда за отлично представяне от шестото издание на „Нашенско хоро”

Анна Манова 

Шестото издание на Национален фестивал „Нашенско хоро“ събра 40 състава от цялата страна и над 1000 участници на сцената на спортна зала „Арена“ –  Самоков  на 9 ноември /събота/. Организатори на събитието, което има за цел да популяризира многообразието на любителския фолклор, са Евгения Спасова и Александър Спасов от школа за народни танци Sun Dance. Фолклорният фестивал се провежда в партньорството с Община Самоков.

И тази година не липсваха желаещите да покажат уменията си в ритъма на българските народни танци. С най-голям брой участници в шестото издание се отличиха Клуб за български народни танци „Чанове“, сборна формация от София и Елин Пелин, с общ състав от 115 души.

Националният фестивал „Нашенско хоро“ се превърна в добра традиция, провеждащ се обичайно в началото на месец ноември. Наред с фолклорното събитие във фоайето на залата над 20 самоковски занаятчии бяха наредили базар с разнообразие от неща, изработени от сръчните им ръце и богатото им въображение. Програмата стартира в 9:00 часа. В ролята на водещ бе познатият вече Рангел Вангелов. А жури от професионални хореографи следеше за изпълненията. Негов председател бе Никола Колев, а членове Стефан Йорданов и Мирослав Димитров. Специални гости на шестото издание на фестивала бяха ФА „Слънце“ от Ихтиман. Всяка година организаторите се стараят вторият етап от конкурсната програма да бъде изненадващ и иновативен. Тази година той носеше името „От любов към фолклора“, а целта му бе всички присъстващи да научат едно ново автентично хоро – „Абдал“, демонстрирано от хореографа на Ансамбъл „Пирин“ и член на журито Мирослав Димитров.

В конкурсната програма се включи само един самоковски състав – ФТА „Самоков“. Ансамбълът, под ръководството на Борислав Искрев, си тръгна с награда за отлично представяне. Журито бе категорично, че съставът всяка година се представя на ниво и заслужено е сред отличените. Награди за отлично представяне получиха ДТФ „Зорница“, село Еница /общ. Кнежа/, ТС при НЧ „Светлина – 1908“ село Стамболово /Ихтиманско/, КНХ „Ситница“ от Монтана, ФТК „Ритмика“ от Козлодуй и ТШ „Нанков“ от гр. Враца.

Най- голямата награда „Нашенско хоро – 2019“ тази година си поделиха два състава – Школа „Средногорци“ от Пирдоп и ТФ „Лудо Малинско“, Горна Малина. Двата състава са под ръководството на Цветина Грамова.  Наградата на кмета на Община Самоков бе връчена на ТГ „Фолкпалитра“. За откритие на фестивала бяха отличени танцьорите от ТС „Ритмика“, Драгоман. Наградата на организаторите отиде при КБНТ „Чанове“ – сборна формация от София и Елин Пелин.  ТА „Слънце“ от гр. Ихтиман получиха наградата за автентично хоро от първия етап.  Клуб за народни танци „Веселяци“ /Плевен/ спечели отличие за най-стилно хоро от 1 етап. Те включиха в актива си още една награда – за най-добро сценично поведение от втори етап „От любов към фолклора“.  Наградата за най-технично изпълнение от втори кръг отиде при КНХТ „Вал денс“, гр. Победа. Като най-емоционални и темпераментни отново от втори кръг се отличиха ТК „Животвор“, село Пролеша /Софийско/. За най-технични бяха определени ГНХ „Тракия“ /Димитровград/. Клубът за народни танци „Магия от Пирина“ от Сандански получиха две награди – за най-добра обработка и композиция, и за най-стилно изпълнение във втория етап „От любов към фолклора“. Всички участници получиха грамоти.

„Смея да твърдя, че фестивалът всяка година се разраства и става на все по-високо ниво. И това е така, заради ръководителите на съставите и техните участници, които представят стойностен фолклор. По думите на журито съставите показват голямо развитие и старание по отношение на прецизност, костюми, сценично поведение и общо настроение. Много сме доволни от участниците и организацията“, подчерта организаторката на фестивала Евгения Спасова. И не скри, че всяка година броят участници расте, а те с нетърпение се подготвят за седмото издание на събитието през идната година.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close