ОбществоРегионалниСамоков

ФТА „Самоков“ се завърна с медал от участието си в НФП „Приморска перла“

„Самоков 365“

След близо година и половина без участия в различни фестивали и конкурси, Фолклорен танцов ансамбъл „Самоков“ се окичи с медал от представянето си в Национални фолклорни празници „Приморска перла“. Съставът, който е част от голямото творческо семейство на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“, спечели второ място сред силна конкуренция в своята група.

За седма поредна година от 01.09 до 05.09.21 г. Национални фолклорни празници търсиха своите перли в областта на фолклора в четири категории – конкурс за изпълнители на народни песни, конкурс за виртуози на народни инструменти /гайда, гъдулка, тамбура, кавал/, конкурс за битови оркестри и фолклорен танцов конкурс. НФП „Приморска перла” се организира под патронажа на д-р Димитър Германов – кмет на Община Приморско, с основател и директор маестро Стойко Стойков.

Ансамбълът под ръководството на Борислав Искрев се яви в надпреварата на 4 септември в категорията за танцови състави над 18-годишна възраст. Те изпълниха шопски танц. Това е първото им участие на фестивала в Приморско. В същата категория взеха участие девет фолклорни формации от цялата страна. Като самоковският ансамбъл се класира сред първите три, нареждайки се на втора позиция.

„Напълно заслужено второ място. Конкуренцията беше наистина много силна, а танцовият състав от Варна с право взе първото място. Наистина бяха много добри. Не сме излизали на сцена и не сме участвали във фестивали вече повече от година заради пандемията.  А за тази година това е първото ни участие. През това време се подготвяхме за наше индивидуално концерно представяне в Самоков, което ще направим утре – 10 септември на сцената на Читалището“, коментира пред екипа ни хореографът Искрев.

На 10 септември /петък/ от 19:00 часа ФТА „Самоков“ подготвя самостоятелен фолклорен концерт със съпровод на жива музика. Идеята е на Борислав Искрев и корепетитора на състава Мариан Минчев. В концерта ще вземат участие колеги на Минчев, млади и талантливи музиканти. Събитието ще се проведе на сцената на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“ при спазване на противоепидемичните мерки и заетост на 50% от капацитета на залата. Входът е свободен.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close