Общество

ФТА „Самоков” представи града на гръцка сцена

Анна Манова

ФТАВ рамките на 9 – 12 юни в Паралия Катерини се проведе Международен фестивал „Морска звезда”. Той се организира за трета поредна година в Гърция. В него взеха участие 21 танцови групи от цяла България и една от Черна гора. Самоков също имаше представители и това бяха фолклорната танцова група „Самоков”, с художествен ръководител Борислав Искрев.

Пременени в нови софийски носии момичетата и момчетата на Искрев се предствиха в два дни – 10 и 11 юни с три хора – Йовино, Охридско и с една Малоконарска копаница. Като нашите танцьори са имали възможността да участват и в общо дефиле заедно с останалите състави, което се е състояло на главната улица на Паралия. Те са били предвождани от духова музика, а във всеки един удобен момент, когато духовата музика си е взимала минута въздух, нашите момичета и момчета са показвали какви стъпки знаят и колко са красиви носиите им. С много настроение и заряд е преминал за тях целият фестивал. „Преживяването беше уникално. Организацията по целия фестивал беше перфектна, на едно много високо ниво. Изключително интересно беше за цялата група, която за първи път има възможност да излезе на сцена в чужбина. Имаше много състави от цяла България. ФТА3По-различното, което аз видях са всъщност тези дефилета по централната улица. Хората много ни се радваха, бяха близо до съставите, снимаха ни. Много хора ни видяха, както нас, така и останалите. Съставът на ФТА „Самоков” нямаха търпение да си покажат новите носии, на които много се радваме. Имахме само едно излизане до сега с тях. Освен това очакваме още 14 нови, които ще бъдат от Палакарйския край. Много съм доволен от състава и представянето им, надявам се и те да са доволни от мен. Прибрахме се заредени с много положителна емоция”, разказва Искрев.

Фестивалът няма конкурсен характер, но голяма част от участниците са получили грамоти „Морска звезда”. ФТА „Самоков” са сред получилите отличието. Борислав Искрев е обещал на състава още сцени зад граница, най-вероятно другата година в Турция. А това, което предстои по-скоро на ФТА „Самоков” е участие на фестивала „Магията на Рила” /25 юни/, който се провежда  за поредна година в Боровец.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close