ОбществоРегионалниСамоков

ФТА „Самоков” отпразнуваха 4-годишнината си благотворително, събраха 1 400 лв. за Ицо

 

Анна Манова

Фолклорен танцов ансамбъл „Самоков”, под ръководството на Борислав Искрев, отпразнува четири години от създаването си с благотворителен концерт. Той се състоя на 26 януари от 18:30 часа в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”.  Водещ на събитието бе Ралица Стоянова.

Превърна се в традиция в края на януари основателят на състава и танцьорите да отбелязват своя празник с концерт, а от миналата година той да бъде обвързан с благотворителна кауза. Това е тяхна лична мисия и желание да я продължат и занапред. Тазгодишният концерт премина под мотото: „Да подадем ръка! Да бъдем хора” и е обърнат към младия самоковец Христо Симеонов.

Програмата започна в препълнена зала с изпълненията на най-голямото богатство на Ансамбъла, а именно детския състав. Малките танцьори поставиха началото на концерта с кръшна ръченица и Дайчово хоро, като показаха темперамент и че по нищо не отстъпват на по-големите от тях. Български ритми огласяха залата, а танцьорите сякаш не стъпваха на земята. Редом до ФТА „Самоков” в програмата се включиха и техните приятели от  МФГ „Огражденска четворка” с ръководител Йордан Николов. Публиката ги прие топло, както всъщност е при всяко тяхно гостуване в нашия град. Певците поздравиха присъстващите със стародавното „За много години” като пожелаха на Ицо скорошно оздравяване и обещаха, че тази година ще пеят само за любов. Така се редуваха песни и пъстри български хора. С няколко изпълнение от сцената, в подкрепа на благородната кауза, се включиха ТС „Рилски ритми” от село Доспей. Те също се представиха с разнообразна програма, подготвена от Теменужка Ковачка – ръководител на състава. Изненада за публиката бяха двата нови танца на ФТА „Самоков”, подготвени специално за повода. Мъжката част от Ансамбъла изигра шопски танц, което за пореден път доказа, че земята наистина се разтриса, когато шоп я гази. От своя страна дамите от състава се представиха с нови носии и с пирински танц, под съпровода на „Огражденска четворка”.

 

ФТА „Самоков” показаха разнообразието на българския фолклор като преминаха през почти всички фолклорни области. Те поднесоха на публиката си подарък – китка от български хора.

На финала всички участници се хванаха на едно хубаво българско хоро. Ръководителят на ФТА „Самоков” Боби Искрев благодари на всички за участието и присъствието. Като обеща и занапред рождените дни на състава ще бъдат благотворителни.

Танцьорите и техните приятели успяха да съберат сумата от 1400 лв., които са дарени на Ицо за неговото възстановяване и за да може младият мъж да води пълноценен начин на живот.

 

 

 

 

сн. Пламен Лобутов

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close