Обща категорияОбществоСамоков

ФТА „Самоков” отбелязват 4 години от създаването си с благотворителен концерт

Анна Манова

В средата на януари месец тази година Фолклорен танцов ансамбъл „Самоков” навършва четири години от своето създаване. Негов ръководител е младият хореограф Борислав Искрев.

Превърна се в традиция в края на януари основателят на състава и танцьорите да отбелязват своя празник с концерт, а от миналата година той да бъде обвързан с благотворителна кауза. Това е тяхна лична мисия и желание да я продължат и занапред. Благотворителният концерт ще се проведе на 26.01.19г. /събота/ от 18:30 часа в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”. Той е под надслов: „Да подадем ръка! Да бъдем хора” и е обърнат към 24-годишния самоковец Христо Симеонов, който в момента се намира в Турция, за да му бъде извършена бъбречна трансплантация. Основната сума за лечението му е събрана, благодарение на множество хора от града и страната, които отвориха сърцата си и приеха историята на младия мъж като близка. На Ицо са му необходими средства за лечение и възстановяване, за да може той да продължи да води един по-добър и щастлив живот. Кутия за дарения ще бъде поставена в деня на концерта пред входа.

За доброто настроение на всички присъстващи организаторите са подготвили програма, в която ще се включат МФГ „Огражденска четворка”, с ръководител Йордан Николов и ДЮТА „Подгорие” от гр. Петрич, с хореограф Илия Йовчев. От своя страна ФТА „Самоков” ще поднесат на публиката пъстра китка от фолклорни танци. Сред тях са включени и два нови – пирински женски танц и мъжки шопски. Като дамите от състава за първи път ще се представят с новите си пирински носии.

За тези четири години от основаването си ФТА „Самоков” са носители на множество различни награди и грамоти от разнообразни конкурси в страната и извън пределите й. В момента към основния състав, който се изявава на сцена, са около 20 танцьори, а над 80 човека посещават за удоволствие от понеделник до петък залата за тренировки. По думите на Искрев продължава да има интерес към българските народни танци, но той се е канализирал през последните две години.

„Каним всички на концерта по повод 4 години от създаването на ФТА „Самоков”. Заповядайте да се повеселим заедно и да помогнем на Ицо”, прикани хореографът Борислав Искрев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close