Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

ФТА „Самоков” отбелязват три години от създаването си с благотворителен концерт

Анна Манова 

Благотворителен концерт по повод три години от създаването си подготвят от Фолклорен танцов ансамбъл „Самоков”, с художествен ръководител Борислав Искрев. Събитието ще се проведе на 20 януари /събота/ от 19:00 часа в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” и е под надслов – „Да подадем ръка! Да бъдем хора!”

Концертът е в помощ на 13-годишния Димитър Лобутов, който страда от хидроцефалия и е трудноподвижен. Самоковското дете е с 95% инвалидност и е частен ученик. Семейството му е в затруднено положение и няма възможност да се справи със сложната ситуация, в която е изпаднало. Митко има и брат, който също има здравословни проблеми. Неговите съученици няколко пъти организират кампании в негова помощ и поставят кутии за дарения в множество точки в града и селата. От средата на октомври 2017г., в рамките на около два месеца, учениците от СУ „Отец Паисий” събраха над 9 хил.лв. Парите бяха преведени по сметката на семейството.

В кампанията радушно се включват и любителите на българските народни ритми от ФТА „Самоков”. През тази година ФТА „Самоков” отбелязват три години от своето създаване. Това е първият самостоятелен концерт на състава на Искрев, който ще постави края на съвместната благотворителна инициатива. За този период от време танцьорите са спечелили множество награди и отличия, участвали са в различни събори и мероприятия както в града, така и извън него. Една от последните им изяви е на честването на Йордановден в Самоков. До момента танцьорите наброяват над 40 души, като в това число са детският състав с 12 дечица и новосформираният мъжки танцов състав. Ръководителят Борислав Искрев подчерта, че има желание това да се превърне в една добра традиция, поне веднъж годишно да съумеят да организират благотворителен концерт в помощ на някой в нужда. За първия си самостоятелен концерт са заложили на пъстра фолклорна програма, в която участие ще вземат гостуващите състави. А за доброто настроение на всички присъстващи с няколко песни ще се включи народната певица Деси Николова от Радуил. В програмата ще се включат „Ситовче” от Пазарджик, с ръководител Петър Петров, дупнишкият танцов клуб „Абракс” под ръководството на Димитър Шопов и „Пчелински извор”, с Пчелин /обл. Костенец/ с ръководител Димитър Михов.

„Каним всички на нашия благотворителен концерт, под надслов „Да подадем ръка! Да бъдем хора!” Елате, за да ни подкрепите да помогнем на Димитър Лобутов за един по-добър и щастлив живот. Заедно можем повече”, прикани художественият ръководител на ФТА „Самоков” Борислав Искрев.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close