Обща категорияРегионалниСамоков

ФТА „Самоков” и приятели сътвориха истински фолклорен празник и събраха над 2200 лв. благотворително

 

Анна Манова

На пъстър фолклорен празник се насладиха самоковци на 20 януари от 19:00 часа в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”. Той беше организиран от ФТА „Самоков” с художествен ръководител Борислав Искрев. Поводът беше навършването на три години от създаването на ансамбъла. Наред с това концертът беше под надслов „Да подадем ръка! Да бъдем хора!” и бе обърнат в помощ на 13 –годишното самоковско момче Димитър Лобутов, който е диагностициран с хидроцефалия и е трудно подвижен. Искрев и съставите му на драго сърце решават да се включат в кампанията, организирана за Митко от неговите съученици от СУ „Отец Паисий”. Учениците доказаха, че имат големи сърца, като само в рамките на около два месеца в края на 2017 г. успяха да преведат по сметката на семейството му над 9 хил. лв., от кутии разположени в целия град и околността. Към тази сума ще бъде прибавена и събраната от концерта, която възлиза на 2289, 59 лв.

В съботната вечер се състоя първият самостоятелен концерт на ФТА „Самоков”. Съставът, който е създаден през 2015 година, се събира почти всеки ден, за да преоткрива магията на българския фолклор. И хванати за поясите си, в отмерен ритъм доказват, че заедно можем повече. И така около 40 души формират цялостната визия на анасамбъла. Още от самото начало към него има създадена детска група, а от една година и мъжки танцов състав, който е единственият такъв на територията на Община Самоков. През годините различните формации на ансамбъла печелят много медали и стават призьори на различни национални и международни конкурси и фестивали. И за да отбележат подобаващо своята тригодишнина от ФТА „Самоков” и ръководителят Искрев решават да направят нещо добро за някой в нужда и това да се превърне в традиция, която да се повтаря на всеки следващ техен празник.

За да подкрепят благородната кауза в концерта се включиха няколко фолклорни състави и две талантливи изпълнителки. Водещ на събитието беше Ралица Стоянова. Стартът на концерта беше поставен от народната певица Деси Николова от село Радуил, която поздрави аудиторията за отзивчивостта, за отворените добри сърца и за препълнената зала в мразовитата януарска вечер. Тя изпълни няколко фолклорни песни. В програмата със свои изпълнения се включиха „Ситовче” от Пазарджик, с ръководител Петър Петров, дупнишкият танцов клуб „Абракс” под ръководството на Димитър Шопов и „Пчелински извор”, с. Пчелин /обл. Костенец/ с ръководител Димитър Михов. Всички те показаха разнообразието на българския фолклор и на българската народна носия. Изпълненията им стоплиха сърцата на присъстващите. С различни фолклорни фигури и композиции се представиха и домакините от ФТА „Самоков”. Най-малката група от танцьори показа, че е усвоила синхронните стъпки и че българското е вплетено в сърцата им подобно на красива нишка, заплетена грижливо в сукмана. Децата показаха и хумористичната част от българския фолклор като изиграха забавната част от приемствеността между дядовци и баби и по-младото поколение. Бурни аплодисменти предизвикаха и изпълненията на мъжкия танцов състав.

На сцената се редуваха състави, носии, народна музика и народна песен – всичко в една обща българска картина.

Със затрогващо изпълнение на „Хубава си, моя горо” Елена Несторова, пременена в изящна червена рокля, постави красив финал на благотворителния концерт.  А зад нея се наредиха всички участници. Ръководителят Борислав Искрев благодари на всички, които се включиха в празника на ФТА „Самоков” – на съставите, спонсорите и гостите. Желанието на Искрев е всеки празник на ансамбъла да е с благотворителна цел, в помощ на хора в нужда.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close