ОбществоРегионалниСамоков

ФТА „Самоков“, ДГ „Белчинче“ и танцовите състави от с. Продановци с призови места от фолклорния събор в Пещера

„Самоков 365“

Фолклорен танцов ансамбъл „Самоков“, ДГ „Белчинче“, Детската танцова група и Женската танцова група към НЧ „Възраждане – 2016“, с. Продановци, се завърнаха с призови места, статуетки и грамоти от участието си в VII Национален фолклорен събор за народно творчество „Св. Константин“, провел се в гр. Пещера. Тази година на сцената се изявиха 1200 индивидуални изпълнители, групи, инструментални състави.

Целта на събора е да популяризира българските традиции и обичаи, представяйки богатството на фолклорното ни изкуство. Съгласно статута на събора, в него участие могат да вземат танцови и певчески групи за автентичен, стилизиран и обработен фолклор, както и индивидуални изпълнители без възрастови ограничения. А жури в състав – председател Руса Каврошилова, Здравко Мандаджиев, Илиян Сандев и Майа Йорданова имаха нелеката задача да отличат най-добрите в различните категории.

ФТА „Самоков“, под ръководството на Борислав Искрев, се представиха с две изпълнения на пирински и шопски танц и успяха да съберат максимален брой точки от журито. Това им донесе първото място в тяхната възрастова категория. Ансамбълът участва за втора година в Националния фолклорен събор, като преди няколко години също получи първо и второ място за изпълненията си.

„Много съм доволен от представянето на Ансамбъла. Те за мен винаги са първи и са най-добрите“, подчерта Искрев. Само преди броени дни ФТА „Самоков“ откри със свое участие фестивала „Чушка – пръжка“, който се проведе в курорта Боровец. Танцьорите не участваха в конкурсната програма на празника, а хореографът Борислав Искрев бе част от оценяващото жури на форума. През лятото предстоят участия на Ансамбъла в местните събори, както и един фестивал в Гара Аврамово, свързан с опазване на теснолинейката там.

Съставите към НЧ „Възраждане – 2016“, с. Продановци също донесоха медали от участието си в Пещера. Детската танцова група взе първо място, като се представи с Опас и Кюстендилска ръченица, а Женската танцова група получи трето място и изпълни разработка на шопска ръченица и Петрунино хоро. Танцовите формации са под ръководството на Теменужка Ковачка.

„За втори път участваме във фестивала. Благодарни сме на организаторите за поканата. Като секретар на читалището искам да благодаря на всички участници за представянето, както и на ръководителя на групите. А като участник в танцовата и певческата група мога да кажа, че фолклорът е моята страст, докосва сърцето ми така, че думите са излишни!“, каза Елица Лобутова.

С отличия се завърнаха също ДГ „Белчинче“ при НЧ „Светлина 1909“, с Белчин. Това е първо участие на „белчинчетата“ във фолклорния събор. Детската певческа група е под ръководството на Даниела Георгиева. Те спечелиха три медала – първо място за групата, злато за Мария Иванова и сребро за Мартина Дибекова. Групата се представи с три изпълнения- „Девет години“, „Слънцето трепери“, „Море два сте млади“. Мария Иванова впечатли журито с песните „Разорал дето“ и „Море аресах си“, а Мартина – „Замръкнала е тънка Яна“ и „Седнало е Нине“.  През почивните дни талантливите деца се представиха отлично и на фолкорния фестивал „Чушка – пръжка“ в Боровец. А през есента ги очаква участие на престижен фестивал в Микрево.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close