Самоков

ФТА “Самоков” взеха първо място от фолклорен събор край Пещера

Анна Манова

Фолклорният танцов ансамбъл „Самоков”, с художествен ръководител Борислав Искрев, успя да срази конкуренцията и да си тръгне със златен медал и грамота от провелия се между 29-30 юни Втори регионален събор „Св. Константин 2017”.  Той е организиран за втора година на летовището „Свети Константин”, край гр. Пещера и е за всички ценители, любители и изпълнители на български музикален и танцов фолклор.  Но това не е единствената награда от там, с второ място бяха отличени и мъжете от Мъжки танцов ансамбъл, който отново е под ръководството на Искрев. Съставът, който наброява 11 мъже, е сформиран преди по-малко от година и вече има две втори места. Първото е от участието им във фестивала „ На Гергьовденски люлки”, провеждащ се в село Стефаново, Радомирско.

Втори регионален събор „Св. Константин 2017” е с конкурсен характер, като както е споменато в регламента право на участие имат всички на възраст от 5 до 105 години, а категориите са танцов фолклор, певчески фолклор, инструментален фолклор – кавал, гайда, тамбура, гъдулка. Главен организатор на събитието е Община Пещера и се провежда под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Тази година участниците бяха оценявани от жури с председател Николай Балабанов – директор на конкурса, диригент и композитор. А членове на комисията бяха д-р Бинка Добрева – народна певица, педагог и солист на хор „Мистерията на българските гласове“, Здравко Мандаджиев – народен певец, маестро Иванка Паунова – диригент на АНПТ Пазарджик, педагог, инструменталист и хореографът Боян Алексиев.

ФТА „Самоков”, заедно с Мъжкия танцов ансамбъл, взеха участие във втория ден от конкурсната програма /30 юли/.  Те за първа година гостуват на форума. Смесеният ансамбъл се представи с охридско хоро и шопски танц, а мъжете с традиционната за нашия регион пазарджишка копаница и още две български хора.

„Очарован съм от организацията на фестивала. За първи път участваме в него. Конкуренцията наистина беше силна. ФТА „Самоков” получи дългоочакваното първо място. Чакаме го вече две години, откакто съществува самият ансамбъл. Много добро представяне направи и мъжката ни група, която взе второ място. Много сме доволни и заредени с положителни емоции. Журито хареса носиите ни и ни попитаха какви са. Разказах им, че и мъжките и женските са изцяло автентични за самоковския край”, каза хореографът Борисла Искрев.

През целия месец август програмата на ФТА Самоков и МТА е пълна с участия. Фолклорните групи ще вземат участие в множество събори из страната и околността. Като Борислав Искрев загатна, че през есента и зимата ще се готвят усилено, за да изненадат самоковци с нещо малко по-различно.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close