ОбществоРегионални

Френски творец-сървайвър гостува с творбите си в Общинската библиотека

Анелия Балабанова

Французинът Фредерик Кугар е илюстратор, скулптор, художник, дизайнер  и не на последно място авантюрист. Много обича да пътува и е обиколил доста места по света. Приключенският му дух го довежда и в България, където никога не е бил. Решава, че е крайно време този пропуск да бъде поправен като посети за пръв път страната ни. Първоначално плановете са му за един месец и през това време да разгледа природата и животните, които обожава.

Даниела Николова – жената, която ни оказа активно съдействие за срещата с Фред, разказа интересни неща, свързани с престоя на твореца. В София на летището той отваря картата на България, затваря си очите и под пръста му се оказва Самоков. Идва тук, включително и на Боровец. Градът му харесва и решава да се установи. Преди това е бил в Испания и на много други места. Правил е декорация на дискотека, пицария, домове. Във френски каталог името му стои редом до величия като Пабло Пикасо.

Като истински сървайвър оцелява във всякаква ситуация. Посетил е и разгледал много от българските манастири – Рилски, Бачковски, Троянски, Дряновски, Шипка, Белица. Рисува откакто е дошъл тука. Той е от хората, които обичат нещо да създават с ръцете, ума и въображението си. Работи и с ковано желязо и прави скулптури от дърво, но няма подходящи условия затова, защото се изисква по-голямо пространство. „Постоянно му идват някакви музи и идеи” – разказа Даниела. Така неусетно са се натрупали доста неща, носещи запазената марка Fredstyle. Част от тях могат да се видят в изложбата, подредена в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” и при желание да се закупят. Художествените творения ще останат на разположение до 13-ти април. В сряда Фредерик разказа за себе си и това, което прави и пред учениците 5-6 клас ЦДО от ОУ „Митр. Авксентий Велешки”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close