ОбществоРегионалниСамоков

Френският творец Фред Кугар с нестандартни подаръци за своите съседи

Анна Манова

Да имаш за съсед французин, който почти не говори български, но е творец с голямо сърце, наистина е интересно преживяване. Така се чувстват жителите в горната част на ул. „Авксентий Велешки”, които се намират в непосредствена близост до целия творчески свят на Фредерик Кугар.

Фредерик, познат повече като Фред, е многопластова личност, съвместяваща в себе си илюстратор, дизайнер, художник, скулптор и пътешественик. Това прави впечатление още по входната врата на двора му, където дори някой с невъоръжено око ще забележи, че тази в тази къща пребивава човек, увлечен по изкуството. Това, което ще видите на оградата първоначално са две изрисувани керемиди. На тях има анимационни герои, а наред с това неговите имена и телефон за контакт.

По – интересното е, че ако се разходите по същата улица няма как да не забележите, че всички негови съседи имат подобни керемиди пред входните си врати. Ако се загледате по-старателно ще откриете, че те не се повтарят, всяка е различна. Това съвсем естествено е търсен ефект. По думите на Фред Кугар съседите са харесали неговите керемиди, поздравили са го за идеята, което от своя страна е помогнало да задвижи творческото му съзнание. Така той бързо решава, че ще направи по една подобна за всеки съсед. Не му отнемат много време като реализация, но определено са ефектни като хрумване. Кугар държи на това да бъдат персонализирани. Ето защо наред с номера на къщата той поставя нещо, което го е впечатлило в дадения човек или семейство. На някоя от керемидите можете да забележите куче, калинка, пингвин, жаба, коте, зайче, мече. На други рибар, който е хванал риба или джип. От своя страна неговите съседи реагират топло на този нестандартен жест и веднага намират подходящо място върху оградите си на специално изрисуваните керемиди. Това прави улицата и хората живеещи там една идея по-специални.

Целият двор на Фред Кугар е изпълнен с нестандартни негови хрумвания. Като се започне от интересни дънки, поставени върху една от овошките, изрисувана дворна стена с анимационни герои, чешма под формата на скулптура на женско тяло и др. Изработва множество неща по свои дизайн. Например от обикновена хавлиена кърпа с малко бетон и боя може да се получи интересна женска фигура. Има дизайни на чаши, на чанти и на дрехи. Всичко това е с марката FredStyle. Определено той е от хората, които обичат свободата на въображението. Занимавал се е също с декорация на различни частни и обществени помещения. През април месец той показа графиките си подредени в изложба в самоковската библиотека. Тогава част от самоковци успяха да се запознаят с творчеството на французина, който вече три години живее в България.

Интересно и различно е неговото изкуство, както и е интересен и фактът на попадането му в нашата страна и по-специално в нашия град. Някак на шега, отваряйки картата на страната ни и посочвайки с пръст точно Самоков. Може би е някакъв щур късмет или пък пръста на съдбата. Но временната екскурзия се превръща вече в тригодишно преживяване в Самоков, запознаване с хората и с езика. Обиколил е доста места по света, но се влюбва в планината, града и не на последно място в красотата на природата. Успява да се сближи и с хората, които по думите му не са затворени, а го приемат с отворено сърце.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close