ОбществоРегионалниСамоков

Французин създава мини голф игрище в самоковското село Широки дол

Анна Манова

Самоковското село Широки дол се оказва място за вдъхновение на французина Фредерик Кугар, когото всички наричат Фред. Именно там той се установява преди около две години и намира поле за изява на творческата си натура, но освен това получава й голяма подкрепа от кмета на селото и местните жители.

Какво намира един французин в малкото самоковско село? Отговорът може да ви се стори забавен, но по думите на Фред – малката Швейцария. Открива на това място спокойствие, красива природа и най-важното – съмишленици. Кугар пристига в Самоков преди около седем години малко на шега, живее в града няколко години и се премества в самоковското село, където създава собствен дом. Французинът е илюстратор, дизайнер, художник, скулптор и пътешественик. Преди няколко години той подреди своя изложба на графики в самоковската библиотека.

Днес Кугар се приобщава твърде добре към живота в самоковско, опитва се да се справя с езика. Но по-важното е желанието му да участва в активно в живота на селото и да бъде двигател на творчески процеси там, в които успешно въвлича малки и големи деца. Първото нещо, което прави в Широки дол е да организира децата да изрисуват индивидуални тениски. А след това облечени с тях да пребоядисат спирката в селото. В преобразяването на автобусната спирка се включват активно около 30 деца на различна възраст. И в рамките на два дни успяват напълно да обновят скучната на вид спирка, на която днес се радват всички.

Следващото нещо с което се е заел инициативният французин е проект за създаване на мини голф игрище. За всички идеи Кугар получава подкрепа от кмета на селото Марияна Ръкльова. И макар да е малко нестандартна тази идея и спортът да не е толкова характерен по нашите географски ширини, кметът Ръкльова сподели че се радва, че се прави нещо в селото. И също така ще се предложи още една по-различна активност там. Към момента всичко е още в проект, избрано е подходящо място. Голфът ще бъде изграден в парка зад сградата на кметството, където към момента има футболно, баскетболно и волейболно игрище. Като идеята на Кугар е мини голф игрището да бъде изградено с отпадъчни материали от ежедневието – дъски, варели, стари железа и камъни.

„Създаването на мини голф игрище в селото ми се стори наистина много интересна и категорично много различна идея. Подкрепиха я както децата, така и техните родители. Въпреки че голфът не е традиционен спорт за района и за страната, смятам че не е лошо да се създават повече и различни активности за малки и големи, да прекарват повече време на открито. Направата на игрището ще отнеме доста време, но сме поставили началото. Мога да кажа, че Фред има много интересни идеи и самото игрище ще е в определена тематика, ще предлага кътове за отдих и ще бъде изградено изцяло на доброволни начала“, сподели кметът на селото Марияна Ръкльова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close