ОбществоРегионалниСамоков

Фототипна изложба разказва за лекаря и писател със самоковски корен Исак Самоковлия

„Самоков 365“

Днес /24 април/ се състоя официалното откриване на документалната фототипна изложба, посветена на личността на лекаря и писател Исак Самоковлия. Събитието е организирано от Исторически музей Самоков, Посолството на Република България в Босна и Херцеговина и Държавния културен институт към министъра на външните работи. Изложбата е инициирана от Националния музей на книжовността и театъра в Сараево.

„Исак Самоковлия е важна личност за Босна и Херцеговина – писател, лекар и общественик. Това, което го свързва със Самоков е фамилията му. Неговите родители напускат Самоков през 19 век и се преместват в Сараево. Исак Самоковлия е роден през 1889 г. в Горажде. Там учи, там завършва медицина. Бил е военен лекар. Но това, с което става известен е неговото творчество“, подчерта директорът на Историческия музей в града и домакин на изложбата Веселин Хаджиангелов.

На място днес, за да участват в откриването на изложбата, присъстваха директорът на Националния музей на книжовността и театъра в Сараево, посланикът на Босна и Херцеговина в България Здравко Бегович, представителят на българското посолство в Сараево Никола Николов, директорът на Държавния културен институт към Министерство на външните работи Снежана Йовева и кметът на Самоков Владимир Георгиев.

„Радостна съм, че Исак Самоковлия, тази важна за историята на Босна и Херцеговина личност, ще бъде разпознаваема й тук. След това изложбата ще намери път в други регионални музеи, но първо ще гостува във Външно министерство“, каза Снежана Йовева.

Исак Самоковлия е роден в Горадже в семейството на сефарадски евреи. Негови родители са Моша и Рифко, а той има още трима братя и една сестра. Исак е кръстен на дядо си Исак бен Моше, който е бил търговец по професия. Предците на Исак Самоковлия, подобно на други евреи, са изгонени от Испания през 1492 г. с едикт на испанския крал Фердинанд II и кралица Изабела. В търсене на ново място за живеене те пътуват през Мароко, Алжир, Тунис, Либия, Египет, Сирия, Турция и Гърция, та чак до България. Търговската фамилия Барух спира в българския град Самоков. След сто години двама братя от рода Барух напускат Самоков в търсене на по-добри възможности. Те пристигат в Босна през 1860 година. Фамилията им Самоковлия е дадена на името на град Самоков, където са родени.

Това, с което остава известен Исак Самоковлия са неговите романи. Творчеството му е посветено на бита на еврейската общност, на бедните и трудови хора. Сръбският филмов център прави няколко филма по творчеството на Самоковлия. Самият той е приятел на нобеловия лауреат по литература Иво Андрич. В изложбата могат да се видят фотографии от целия негов живот, негови лични вещи и фототипни издания. Тя ще гостува в Историческия музей в Самоков до 20 май.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close