ОбществоРегионалниСамоков

Форумът на БТА “БГ ТУРИЗЪМ – ЗИМА 2023/2024” ще се проведе днес в Самоков

Перспективите пред българския туризъм през тази зима ще бъдат обсъдени на форум “БГ ТУРИЗЪМ – ЗИМА 2023/2024” в Самоков, който започва от 16:00 ч. днес в художествената галерия “Проф. Васил Захариев” в града.

Дискусията е организирана от Българската телеграфна агенция (БТА). Това е четвъртото издание от инициативата на БТА за форуми, които се провеждат два пъти всяка година в началото на летния и зимния туристически сезони за обсъждане на посланията при представянето на туризма в България през предстоящия сезон с представители на държавни и общински институции, туристическия бизнес, неправителствени организации, учени и експерти.

Поканени за участие са представители на законодателната, изпълнителната и местната власт, ръководители на организации в туристическия бизнес и планински курортни комплекси, представители на националните електронни медии.

Времето и записванията обещават много добър зимен сезон, по-добър от миналогодишния, каза министърът на туризма Зарица Динкова в интервю за бТВ в средата на декември. Тя напомни, че миналата година е бил отчетен 13 на сто ръст спрямо 2019 г. с 1,8 млн. регистрации. Войната в Израел, който е наш традиционно много добър пазар за зимен и летен туризъм, представлява опасност за сектора, но ние реагирахме своевременно и преосмислихме политиката за реклама, като за зимния сезон сме се фокусирали върху съседните пазари, за да компенсираме тази неочаквана криза, коментира министърът. Тя допълни, че се прави и “ударно” рекламиране във Великобритания, Ирландия, скандинавските държави. Очакваме и за момента изглежда, че ще успеем да компенсираме, каза Динкова.

По отношение на цените в зимните ни курорти министърът посочи, че ще има поскъпване, което е нормално с оглед инфлацията, но допълни, че не се очаква като цяло то да е драстично. Туризмът е част от целия икономически сектор, имаме инфлация и тя се отразява и на туризма, туристическата услуга има широк диапазон и предлагане, съответстващо на различното търсене, и всеки ще успее да намери вариант, подходящ за неговите цели и бюджет, коментира Динкова.

Туристическият бранш очаква силен зимен сезон, който ще бъде обвързан не само със ски почивката и със снега, а и с балнео, спа и уелнес отдиха, посещенията при близки, родни и приятели, свързани с предстоящите празници от църковния календар, с културния и бизнес туризма, съобщи през втората половина на ноември в интервю за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. България е домакин и на множество състезания, в това число и за световната купа по ски спортовете, което ще привлече допълнително туристи, допълни той.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close