БоровецРегионалниСки и зимни спортовеСпорт

Фонд „Петър Попангелов и приятели” няма средства за лагер в Австрия

Анна Манова

В началото на 2017 година и с откриването на юбилейния сезон в Боровец беше поставено началото на фонд „Петър Попангелов и приятели”. Неговата основна цел е да е обърнат към развитието на зимните спортове в нашия регион, да привлече повече деца да се спускат по белите писти на курорта. Основен приоритет е привличането на повече опитни треньори.

Един от основните учредители на фондацията, създадена по повод 120-годишнината от основаването на зимния курорт, е „Бороспорт” АД. Концесионерът внесе по сметката на фонда близо 50 000 лв., постъпления от продажба на карти и билети в първия ден от сезон 2016-2017. В началото на годината беше сформиран и Управителен съвет. Беше решено да се подпомогнат два ски клуба – „Чамкория” и „Бороспорт” и един сноуборд клуб „Бороборд”. От началото на годината от общата сума средства са отделени за финансова подкрепа за организация на състезанието „Мемориал на шампионите”, месечното възнаграждение на по един треньор от трите клуба, подпомогнати са състезателката по планинско колоездене Виктория Гончева и състезателите по ски алпийски дисциплини Антон Томов и Ева Вукадинова. Средства са били планирани и  за ски лагер на състезатели от трите клуба. Последният факт предизвика множество полюсни реакции.

Преди повече от два месеца треньорите от трите клуба избират по шест от своите състезатели във възрастовата граница между 6-13 години, които имат добри спортни постижения и медали. И започват да се подготвят за съвместен лагер в Австрия,  в края на септември тази година. По думите на родители и треньори той е трябвало да бъде изцяло поет финансово от фонда. Единственият ангажимент на родителите е да купят екипировка и джобни. Отново от разговорите с тях става ясно, че е била фиксирана дата за пътуване – 27 септември. Ангажиран е и превоз. Около десет дни преди тръгването за всички става ясно, че лагер няма да има. Обяснението от страна на г-н Георги Кочов, който е част от УС на фонда и изпълнителен директор на „Бороспорт”, идва индиректно до родителите чрез треньорите, че всичко опира до разминаване в информацията. Както и това, че няма нужната сума за поемането на подобен лагер. Това разминаване обаче пропука доверието на родителите, треньорите и до голяма степен демотивира децата, които са малки и са били с нагласата за пътуване в Австрия. Това, което споделят родители и треньори, е че им е болно най-вече за излъганите надежди на децата и за хубавата идея на самия фонд. И как никой от ръководството реално не се е срещнал да им  обясни защо нещата са се развили по този начин.

„Идеята на фондацията е много хубава и ние я приветствахме, особено вълнуващо беше за родителите на децата от клубовете. Но след това се възмутих отново в качеството си на родител, след едно обещание, което не беше спазено. Треньорите подготвяха децата за лагер в Австрия, някои от тях вадиха експресни паспорти. Доколкото ми е известно е бил организиран и превод до Австрия. Седмица преди заминаването и след като сме се подготвяли деца- родители- треньори от Федерацията ни казаха да не бързаме. След това до нас достигна информация чрез треньорите, индиректно от г-н Кочов, че лагерът отпада. Едно от обясненията е било липсата на средства. Аз се поинтересувах и се оказа че около 25 хил.лв.  ще струва отиването и връщането, заедно с лифт карти, храна и нощувки. Ако приемем, че щяха да заминат по шест деца от клуб и по двама треньори, общо 24 души, това прави по 1000 лв. на човек. Това не е кой знае каква сума.  Но лошото е, че надеждите на децата бяха излъгани. Тук говорим за малки деца на възраст до 13 години. Оказва се, че фондът, който е създаден в помощ на белите спортове сега ги спъва. Никой не се ангажира да ни обясни. Силно се надявам от „Бороспорт” да направят разчет и да видят къде отиват тези пари”, сподели пред „Самоков 365” Иван Антонов – баща на дете от клуб „Бороборд”, което се е готвело за лагер.

Потърси ни и Константин Гущеров -родител на дете от клуб „Чамкория”, което също е било в списъка на заминаващите. Той също сподели крайното си разочарование от тази дезинформация и реално подвеждане на децата.

„Това, което се случи е най-обидно за самите деца. Беше ни обяснено от треньорите да се подготвяме за лагер в края на септември, който ще бъде финансиран от Фонд „Петър Попангелов и приятели”. От нас като родители се изискваше да подсигурим джобни и екипировка. Децата, заедно с треньорите трябваше да заминат за лагер в Австрия на 27 септември и да се върнат на 10 октомври. Знам че бяха ангажирали превоз и хотел. След това беше плануван още един лагер, който да бъде поет от родителите. Седмица преди заминавамето разбираме, че лагер няма да има. Децата са излъгани. Ясно е, че от един лагер децата няма да станат шампиони, но никой не пое ангажимент да дойде и да ни обясни защо така се случва. Обяснил съм на моето дете, че в България е трудно да се занимаваш със спорт и я посъветвах да заляга над уроците. Бил съм и аз спортист – по същия начин са ме лъгали по този начин са ме отдалечили от спорта. Така се случва и с моето дете. Това е тежък спорт, а някой отстрани решава съдбата на тези деца. И сега не застава да поеме отговорност и да даде логично обяснение”, сподели Гущеров.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close