Спорт

Фонд „Петър Попангелов и приятели” изпраща децата от самоковските клубове на лагер в Австрия

Анна Манова

С откриването на юбилейния ски сезон в Боровец беше поставено началото на специален фонд, който да е ориентиран към развитието на зимните спортове, клубове и състезатели на местно ниво. Инициативата е на „Бороспорт” АД, благодарение на който се учреди фондация „Петър Попангелов и приятели за Боровец”. Основен приоритет е привличането на повече опитни треньори и увеличаване на броя на желаещите младежи да се спускат по белите писти в курорта. Като цяло желанието на всички замесени е да се работи в посока на развитието на белите спортове.

Боровец е курорт от световна величина, който има 120 –годишна история. Това е и най-добрият български семеен курорт, който предлага отлични условия  за спорт и отдих за цялото семейство и през годините с него е бил свързан животът на стотици българи. Отново от Боровец тръгват и първите стъпки на все още ненадминатата ски легенда на България – самоковецът Петър Попангелов. Ето защо не е случаен и фактът, че фондът е на името на Попангелов и той е неин почетен председател. Фондацията е регистрирана в началото на тази година и има учреден управителен съвет, включващ председател – Мирослав Севлиевски, учредител на СК „Чамкория”, почетен председател Попангелов, съпредседател е изп. директор на „Бороспорт” АД Георги Кочов, лицето от малкия екран Тончо Токмакчиев също участва и председателят на БАССЕС Момчил Панайотов.

„От „Бороспорт” ми предложиха да се включа във фондацията, която да подкрепя нашите скиори и клубове с финансиране, екипировка, лагери, с цел да се възроди интереса към ските в Самоков и региона. И все повече деца да се запалят по алпийските ски. Аз съм почетен председател и рекламно лице”, допълва Петът Попангелов – младши.

Първите постъпления за фонда бяха от закупените в деня на официалното откриване на зимния сезон лифт карти. Заради юбилея на курорта те бяха пуснати на символична цена от 5 лв. В този ден – 17 декември, бяха продадени 10 000 карти и в сметката на фонда постъпиха 50 000 лв. Като събраните средстава от провелия се малко преди старта на сезона Световен Ден на снега – 14 декември, също постъпиха в тази сметка.  Основаната цел е до няколко години фондът да подпомага 500 деца и 20 треньори, като Петър Попангелов се ангажира лично да кара веднъж в седмицата с детските клубове и да работи с треньорите им.

„Това е начинът да се даде възможност на повече деца да се влюбят в зимните спортове и да ги практикуват. Не всички от тях, разбира се, ще станат професионални спортисти, но по-важното е нашите деца да станат здрави българи и да обикнат спорта и планината, защото това ще ги направи силни личности. Това е прекрасна инициатива на „Бороспорт”, който, както знаем, подпомага от много години всички спортни клубове в Самоков и децата и младежите в региона като осигурява безплатни лифт карти за всички съоръжения, както и условия за тренировки”, сподели мотивите си за включването си в инициативата Мирослав Севлиевски. Самият той освен, че в основата на учредяването на самоковския ски клуб „Чамкория”, е запален скиор, планинар и дългогодишен приятел на Самоков и района.

Част от управителния съвет на фонда е и дългогодишният треньор на националния отбор по ски алпийски дисциплини и в момента изпълнителен директор на „Бороспорт” АД Георги Кочов: „Фондацията ще надгради това, което “Бороспорт” прави редовно през последните години, като ще се насочим и към други спонсори, които да даряват редовно и да подпомагат развитието на алпийските ски и сноуборда сред най-младите в Самоков. Там някъде сред тези деца расте бъдещият Попангелов.”

Ето и какво сподели министърът на Младежта и спорта г-н Красен Кралев: „Аз съм се учил да карам ски тук, моята дъщеря също се е учила да кара ски на Боровец. За тези 120 години животът на стотици хиляди българи, на цели поколения е бил свързан с този курорт. Това заслужава респект. Адмирации за идеята да бъде създаден фонд “Петър Попангелов и приятели”, който да подпомага развитието на детско-юношеските зимни спортове.”

„Реализирането на програмата „Научи се да караш ски”, създаването на фонда с личното участие и ангажираност на Петър Попангелов, както програмата на „Бороспорт” за безплатно ползване на съоръженията от деца от района и състезатели от самоковските клубове ще дадат тласък на работата с подрастващите. Това е гаранция, че тук ще има много сериозни резултати, защото се обръща внимание на децата и юношите. Това заслужава адмирациите и подкрепата на Министерството на младежта и спорта”, допълни Кралев.

Към момента Фондацията разполага с малко над 50 хил. лева благодарение на даренията на “Бороспорт” АД. В резултат на това от управителния съвет на фонд „Петър Попангелов и приятели за Боровец” решиха да финансират съвместен лагер на децата от самоковските клубове през септември в Австрия, да подпомогнат финансово треньорите на трите спортни клуба – „Чамкория”, ”Боровец” и „Бороборд”, както и за закупят безжична време- измервателна система.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close