Седмицата

Фолклор, фасул и празнична атмосфера в Радуил

bobfestСамоков 365

В село Радуил се проведе традиционният Бобфест. Събитието на 6 септември събра над 70  фолклорни състави от цялата страна, подали заявки предварително, като преобладаващи бяха тези от югозападния район. Най-много участници имаше от Бобовдол – 100 души.

Откриването на фестивала беше в Деня на съединението – 6 септември, от 11 часа на площада в Радуил. На откриването танцува и гони злите духове кукерският състав от Церово. През двата дни на фестивала бяха планувани много и атрактивни изяви на участниците. Паралелно с изпълненията им бяха експонирани много изложби. Акцент се постави на изложбата, с участие на карикатуристи от цял свят, самостоятелна изложба на карикатури имаше Валери Александров. Много експонати на ръчното изкуство се видяха – изложба на гоблени от Виолетка Христова и Мария Николова от Радуил, майстор Велян с дърворезби.

Имаше  множество експонати от рисувана коприна, яйца, камъни, икони, керамика. Иван Петров се изяви със самостоятелна изложба – живопис. Специалната изложба беше експонирана на Нещеров – графика на стари радуилски къщи, внучката на Хайтов – Елица Хайтова, представи изложба на картини. Специалната атракция за гостите беше подготвена от Пейо Иванов, шеф на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите и автор на „Вкусна трапеза“, който приготви 600 порции радуилски боб.

Направена беше и традиционна кулинарна изложба с вълшебните ястия на радуилските жени. Заедно с нея, гостите се убедиха и в сръчността им от изложбата на бродерии, плетива, гоблени на радуилки. Всички участници получиха грамоти от фестивала.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close