КултураРегионалниСъбития

Фолклорен изнесен урок в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“

Жанета Димитрова

На 11 април във фоайето на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ се проведе изнесен урок на тема – „Особености на пиринската песен“, под ръководството на г-жа Даниела Георгиева. Учениците от  5 в клас показа своите умения по народно пеене и фоклор.

Изнесеният урок е част от иновация на тема: „Фолклорност за изграждане на можещи и мислещи хора“, по която работят  колектив  от учители. Сред тях освен Даниела Георгиева, са г-жа Гривева, която разказа за пиринската носия и г-жа Струмина заедно, с която учениците показаха няколко научени хора.

Урокът започна с припомняне на вече познати знания, като това къде е разположена пиринската област, от къде идва наименованието Пирин и от къде са дошли хората и народните инструменти. Г-жа Гривева запозна присъстващите с особеностите на пиринската носия, с многоцветна бродерия с животински и растителни елементи.

Г-жа Георгиева въведе петокласници в света на пиринската песен, а те от своя страна демонстрираха придобитите в часовете по музика знания. На всичките й въпроси отговаряха вярно, точно и подробно. Имаха възможността да изпеят песните: „Седнало е Джоре“, „Китчице“ и „Девойче бело, цървено“ в два гласа, под съпровода на тарамбука. Помежду си се оценяваха с усмихнати и намръщени човечета, съответстващи на качеството на изпълнението. Показаха, че познават песните, знаят правилната стойка за пеене и владеят изпълнението под съпровод.

В края на урока, група деца заедно с г-жа Струмина, изиграха Четворно, Ширто и хоро Арап. Освен  с образователна цел, идеята на часа бе да разнообрази рутинната учебна програма на учениците и да ги накара без притеснение да изразяват своите знания пред публика.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close