Местен бизнес

Фитнес манията завладява и Самоков

Fitnes2Aнелия Балабанова

От два месеца в Самоков има нов център, който е притегателно място за всички фитнес запалянковци. Тази мания намира все повече последователи и има доста лица, желаещи да спортуват. Доста разпространена е като вид спорт и тренировки. Не само в града, навсякъде хората искат да изглеждат добре. Каква е цената? На първо място доста часове, прекарани в залата за тренировки. Наред с натоварванията, съвсем реални са и рисковете от травми. От компетенциите на инструкторите е те да бъдат предотвратени. Какви са най-честите грешки, които се правят?

Попитахме Георги Иванов от „West gym”. Той се занимава с фитнес от 6 години с кратко прекъсване. По думите на специалиста най-честите пропуски, които се правят са свързани с прекалената употреба на хранителни добавки. Има и хора, които не тренират правилно. Тези първоначални стъпки са изключително важни, но се пренебрегват по една или друга причина.

Новооткритият фитнес в мола на центъра е на най-високо ниво от съществуващите в Самоков. Приютил е  хора, които много отдавна са имали желание да тренират, но все не са намирали подходящото място. „West gym” е патентована марка. Собствениците са от София и вече могат да се похвалят с верига от 6 центъра – три в столицата, единият от които е на Лазар Ангелов, в Самоков, Козлодуй и Банкя. Лазар Ангелов присъстваше и по време на официалното откриване заедно с Валентин Митев. Те са фитнес модели и рекламни лица на цялата марка. На тях и на хора като Георги се дължи развитието този спорт и това да има все повече и повече трениращи. От позицията на инструктор мечтата му е да научи хората как да се хранят, как да тренират правилно, за да изглеждат добре. Към днешна дата културата на младите хора като подготовка и като знания е на доста добро ниво, но все още има какво да се желае.

Фитнесът е индивидуален спорт – при едни тренировките са повече, други по-малко в зависимост от индивидуалните особености на организма – метаболизъм, хранене, работа и много други фактори. „Не може да работиш цял ден и да тренираш два часа” – категоричен е Георги. Споделя, че на разположение в центъра са 18 професионални уреда и кардиоуреди, две пътеки, колело, велоаргометър, кростренажор. Натоварването е специфично, но като цяло час и половина кардио и комбинирана тренировка е достатъчна, за едно нормално тяло, добра физическа форма и кондиция. Повечето ентусиасти тренират за самочувствие.

Може ли фитнес манията да се превърне в печеливш бизнес и при какви условия? На този етап по-скоро не. Изкарват се пари, но не достатъчно, за да може да се издържаш с тях. Може да се развива като някаква странична дейност, нещо допълнително. За Георги това е по-скоро една сбъдната мечта. Дава си ясна сметка, че в други страни това е доста доходоносно занимание. В България също, но единствено в по-големите градове, където се залага доста на този спорт – наравно с футбола. Фитнесът е доста популярен, но броят на клиентите зависи от платежоспособността на хората, които са дошли в залата да тренират. Дава ни пример с цените в „West gym” – Самоков. Те са съобразени с възможностите на посетителите. Като цяло картите са направени на нормални цени и са лесно достъпни. За учениците таксата е една – 20 лв., за жените над 19 години – 25, а за мъжете съответно 30. Мотивите – един мъж, който работи може да си позволи карта от 30 лева, а едно момче, което е ученик трябва да вземе от родителите си.

Както в много други области и тук е хубаво човек да извърви цялата професионална стълбичка. На първо място трябва да познаваш себе си горе-долу. В този спорт има и определени принципи, които трябва да се спазват. Важно е да имаш опит, трябва да извървиш някакъв път поне минимум 3 години постоянно трениране, постоянно хранене, постоянно обучение, за да имаш някаква представа от работата на инструктор. 15-16 години е нормалната възраст когато човек може да почне да тренира. Има и 70-75 годишни хора, които се занимават с този спорт на принципа здрав дух в здраво тяло. Няма нищо лошо в това, стига да се вземат под внимание съответните специфики. При младежите не трябва да се слагат много килограми, тъй като тялото не е адаптирано към натоварването. Подходът в двата случая е различен и е важно нещата да се случват постепенно и плавно.

Related Articles

One Comment

  1. Думата “мания” и то в заглавието показва не особено добро отношение към спорта и по-специално към фитнеса. Едва ли това е поучително за младите и не съвсем младите, които са класирани, като “заплянковци по т.н. мания”. И още, статията определено има вид на антиреклама на фитнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close