КултураРегионалниСамоков

Филм за живота на Никола Образописов ще бъде представен на 11 декември в Читалището

Aнна Манова

Във връзка с 190 години от рождението на Никола Иванов Образописов, екипът на Историческия музей – Самоков ще представи документален филм за живота и делото на видния самоковски зограф, известен с прозвището си Консулата. Премиерата му ще се състои на 11 декември /сряда/ от 18:00 часа в салона на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“. За неговата реализация се погрижиха директорът на Историческия музей д-р Веселин Хаджинагелов и уредниците Любомир Николов и Славейко Докузов. Заснет  и обработен е от Георги Банчев.

Филмът проследява част от сериозната по обем творческата дейност на Образописов и местата, където той е работил. Образописов оставя като наследство огромно по обем творчество. Занимавал се е с иконопис, стенопис, портрети и пейзажи. Творил е както в близост до родния град, така и в различни точки на страната и извън нея. Негови творби има в църквите в Продановци, Шипочан, Горни Окол, Бельова църква.

Лентата поставя акцент и върху родната му къщата,  намираща се на Легето в Самоков. Тя е уникална не само защото е една от най-старите в града, но най-вече заради ценните стенописи и  оригиналната отоплителна система. Сградата е обявена за паметник на културата от национално значение, една от малкото с подобен статут в Самоков. Но от години „плаче” за реставрация и подмяна на покрива, защото необратимите процеси на времето оказват своето влияние и неумолимо „белят” стенописите, а с това безмилостно заличават работата на твореца. Интересен факт за Никола Образописов е, че по време на турското робство е носил военна униформа, подобно на консулите в Цариград, оттам идва прозвището Консулата. Образописов е будител и борец за независима българска църква и поддръжник на Русия. След Освобождението е първият съдия в Самоков.

Зографът Образописов умира на 85-годишна възраст. И след значителния по обем завещан труд няма негов паметник в родния му град.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close