ОбществоРегионалниСамоков

Фестивал на църковните песнопения се проведе за първи път в Самоков

Анна Манова

Фестивал на църковните песнопения се проведе за първи път в Самоков в края на месец септември /28.09.19 г./. Мястото на събитието бе храм „Св. Никола Чудотворец”.

През годините Самоков се е утвърдил като град на духовността, а жителите му са съхранили християнските ценности през вековете. Интересна част от историята на града ни е свързана със сериозния отпор на самоковци срещу гръцките владици, което поставя началото на делото и усилията за независима българска църква. Показателна роля в тази дейност изиграват имената на митрополит Авксентий Велешки, Захари Хаджигюров, Димитър Смрикаров, Захари Зограф, Никола Образописов. Най – изострен става отпорът, когато начело на Самоковската епархия застава гръцкият владика Матей. По негово време Самоков е бил процъфтяващ град, а Самоковската епархия се ползвала с голям престиж. Интересен факт е, че в 13-годишното му управление в Самоковска епархия е гонен три пъти от града. Тази година се навършват 160 години от неговото прогонване, когато вече храмовете ни получават правото да се черкуват на български език. Тази годишнина е причината по идеята на архиерейския наместник на Самоковска духовна околия иконом Михаил Колев и г-н Владимир Георгиев да бъде поставено началото на първия фестивал на православните църковни песнопения.

Не случайно фестивалът се провежда в храм „Св. Николай Чудотворец”, в него има подходяща акустика. Но не само това е причината. Църквата е построена в средата на 19 век, а тържественото й освещаване е станало през октомври 1861 година, за да свърже завинаги родолюбието на самоковци с борбата срещу гръцкото духовенство. Издигането на храма показва тази решителност и желание за независимост.

Началото на фестивала бе поставено с  изпълненията ДВГ „Медени звънчета” към ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, под ръководството на Даниела Георгиева. Те бяха й най-младите участници в събитието. В програмата взеха участие хористите от Смесен църковен хор при храм „Успение на Св. Богородица” с ръководител Борис Кацаров от Ихтиман, църковният хор при храм „Св. Георги Победоносец” от гр. Дупница, Женски църковен хор при храм „Въведение Богородично” с ръкводител Елена Начева. Аплодисментите на всички присъстващи заслужиха Женски тригласен хор към Девическия манастир в Самоков с един от най-младите ръководители Ангелина Маринкова. Интересен факт е, че хорът е създаден през 1947 година, а някои от хористите пеят в него почти от основаването му. Много добро представяне направи черковен хор при храм „Успение Богородично”/Самоков/. Хорът е мъжки – тригласен, в момента той се състои от четирима хористи, ученици на Христо Тошев. Самият Тошев е диригент на хора цели 26 години. В момента хористите са под ръководството на Добрин Николов. Всички участници получиха почетни грамоти. Водещ на фестивала бе Латинка Щъркелова, която също си тръгна с грамота.

На финала на фестивала иконом Михаил Колев не скри своята благодарност към всички, които направиха съботния ден истински празник.

„Успяхте да ни затрогнете, успяхте до болка да ни впечатлите, успяхте да настроите и докоснете онези струни на сърцето, които в синхрона на божествената мелодия въвеждат душата високо в божията синева”, сподели отец Михаил. И в израз на тази благодарност той поздрави всички хористи и гости с едно кратко песнопение.

Приповдигнатото настроение на участниците се усещаше и извън самия храм, като всеобщото желание бе този фестивал да постави началото на традиция и в края на септември да събира хористи от различни места на едно място – в Самоков, в храм „Св. Никола”.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close