ОбществоРегионалниСамоков

Фестивал на старата градска песен – Самоков 2019 започва тази събота

Зоя Станкова

Октомври започва с есен – красива, спокойна, като в пейзаж на известен художник. Започва и с песен – с осмото издание на Национален фестивал на старата градска песен Самоков-2019, който по традиция се провежда в първата събота и неделя на месеца. Тази година читалище-паметник „Отец Паисий-1859”  ще посрещне своите гости, участници във фестивала на 5 и 6 октомври /събота и неделя/, а самият той ще бъде посветен на 160-годишнината на културната институция.

На една сцена ще се срещнат над 30 индивидуални изпълнители и групи от цялата страна –  Самоков, Пазарджик, село Дъбене (общ. Карлово), Велинград, Севлиево, Симеоновград, Елин Пелин, Ботевград, София, село Дълбок дол (община Троян).   Всички те ще покажат колорита на старата градска песен, която не спира да е атрактивна и модерна.

Награди ще бъдат присъдени в следните категории: най-добро изпълнение със съпровод на живо, най-добро изпълнение със съпровод на синбек,  индивидуално изпълнение, най-млад изпълнител, дуетно изпълнение. Раздел авторска песен. Традиционно ще бъде връчена и наградата на председателя на читалище-паметник „Отец Паисий-1859“.

По регламент във  фестивала  могат да участват   непрофесионални  групи за стари градски песни,  включително  камерни  състави  от цяла страна. Тазгодишното жури ще бъде в състав –  Станислав Почекански – Председател на съюза на българските музикални и танцови дейци и членове, Стефан Владимиров – дългогодишен ръководител на първия китарен оркестър в България и Димчо Тосков – преподавател по акордеон и пиано.

Първият фестивален ден ще започне от 14:00 часа с изпълненията на Хор на ветераните туристи на Борис Стрински и с „Песен за Самоков“. Финалът на съботния ден ще бъде поставен с концерт на ВИС „Лунни лъчи“, ВГ „Дилижанс“ и изпълнения на Николай Тосков. Концертът е извън конкурсната програма и ще започне в 17:00 часа. Неделният ден ще е с начало 13:00 часа, а гала концертът и концертът на наградените състави ще бъде от 17:00 часа.

Така 5 и 6 октомври ще бъдат дни, в които самоковци и гостите на града ще си облекат „сините елечета” ще поднесат помежду си по един „еделвайс” и ще затанцуват „горещо танго” под звуците на някое „морско утро”.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close