ОбществоРегионалниСамоков

„Фестивал на картината“ събира на едно място творци в обща изложба в самоковската галерия  

Анна Манова

Първото издание на „Фестивал на картината“ събира на едно място творци в обща изложба. Той отваря врати на 22 април /четвъртък/ от 17:30 часа в художествена галерия „Проф. Васил Захариев“. Откриването ще направи пианистката Диляна Христова. В изложбата свои платна ще покажат както местни художници, така и гостуващи. Всички желаещи могат да разгледат картините до 22 май, като е планувано да има награда за най-красива картина, която ще бъде определена чрез гласовете на посетителите.

Основен организатор на събитието е художникът, познат с рисуването си със шпакла, Танер Мерт. От осем години той живее и твори в Самоков, правил е няколко самостоятелни изложби не само в града, но и в страната. Наскоро Мерт показа платната си в Сливен. Виждайки как в различни градове се организират общи изложби се замисля как в Самоков – град с традиции в изобразителното изкуство, не е осъществена нито една обща изложба на съвременните самоковски художници.

„Откакто живея в Самоков не съм видял нито едно събитие, което да събира на едно място съвременните самоковски художници. Участвал съм в доста изложби и виждам как в други градове има подобни събития и те са ежегодни. В момента в Дупница има изложба с над 40 художници, в Габрово с над 100, в Сливен органзират също, в Разград има национална изложба. Повечето художници правят самостоятелни изложби, но те събират определена аудитория. А моята идея е в този формат на фестивал да се покаже една богата селекция от платна на художници, всеки от тях е индивидуален и различен, творят в различни стилове, с различни техники. Затова го нарекох фестивал. Това не е конкурс“, споделя Мерт.

Той допълни, че няма да има разделение по стилове както и оценяване. Оценката остава в ръцете на посетителите, които чрез гласуване в урна, могат да определят най-красивата картина. А за найния създател ще има парична награда.

Планувано е фестивалът да се провежда два пъти в годината – пролет и есен. Първото издание е пролетното, а с него организаторът цели да се внесе цвят, вдъхновение, красота, които все по-осезателно отсъстват от делника ни.

Самоковските творци, които ще вземат участие в първото издание са: Красимира Дренска, Иван Петров, Танер Мерт, Ани Белемезова, Милена Попова, Мариян Гюров, Атанаска Сели, Кирил Симчев, Христина Лобутова, Иван Шуманов и Володя Казаков. Гостуващи художници – Петра Добревска, Лили Сотирова, Меглена Божанова, Кристина Ляхтова, Наталия Димитрова, Симона Босилкова.

Идеята е посетителите да се запознаят с богат набор от различни техники, стилове и художници.

„Благодарение на създадената за събитието фейсбук група успях да се запозная с много творци, които са местни, но не живеят в момента в града. Така се срещнах с Красимира Дренска, която е преподавател по живопис в СУ „Климент Охридски“, с Кирил Симчев, който е завършил Художествената академия, с Володя Казаков, който в момента живее в Ботевград, но преди време е живял в Самоков и има жилище тук. И с много други.  Благодарен съм на Милена Попова, която изработи плаката и също ще участва в изложбата. Специално благодаря за подкрепата през цялото време на Диляна Христова, която ще открие изложбата със свои изпълнения на пиано“, сподели Танер Мерт.

„Фестивал на картината“ се провежда с подкрепата на Община Самоков и Историческия музей. Изложбата ще бъде отворена за посетители всеки делничен ден до 22 май. Всеки, който желае може да си закупи картина.  Входът на събитието е свободен.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close