Общество

Фестивал на англо-американската култура се проведе в Самоков

СОУ „Отец Паисий” и Мис Дани са главните „виновници”

Анна Манова

13077126_10206698961733770_1800789170_nЗа първи път в Самоков, а и в цялата страна, се организира Фестивал на англо-американската култура. Той се състоя на 23.04 /събота/ в СОУ „Отец Паисий”. А главният „виновник” да има подобен тип събитие на територията на самоковско училище и главно за самоковските деца, е младата преподавателка по английски език в СОУ-то Йорданка Георгиева, или както учениците я познават Мис Дани. Тя е учител от миналата учебна година по програмата „Заедно в час”.

Фестивалът на англо-американската култура е организиран съвместно с 8 „а”, 9 „а”, 10 „а” и 11 „а” класове. Като основната идея е да се случи нещо различно, което учениците не са правили до този момент в цикъла си на обучение. И което освен всичко останало не се е случвало на друго място в страната.

Фестивалът има както образователен, така и забавен момент, за да може учениците от по-горните класове да получат кариерна ориентация, а по-малките да се позабавляват, като им се предоставят любопитни факти за двете страни и техните култури.

Гости на Фестивала бяха ученици от различни училища в града, бяха дошли и хора от Симитли и Костинброд. Проведоха се различни сесии, водени от британския съвет „Интеграл”, които бяха основно с кариерна насоченост и ориентираха учениците за възможностите за кандидатстване в двете страни. Бяха поканени и гости, които са имали реалния шанс да учат и живеят в двете страни и да разкажат своята гледна точка на децата, а те да им зададат всички въпроси, които ги вълнуват в една по-неформална среда. Останалите сесии бяха водени от учениците от 8 и 9 клас. Те заедно с гостите имаха възможност да приготвят традиционна чужда кухня и да се запознаят с техните танци. 70 ученици взеха участие във Фестивала.

„Идеята беше моя, исках да направим нещо по-голямо, което да изисква от учениците да проявят организационни умения, да развият комуникационните си умения, тъй като те самите трябваше да общуват с директори на училищата в градовете, да говорят със спонсори от различни фирми. Организацията ни отне около 3 месеца, като си бяхме направили организационен комитет с представители от 4-те класа. Нашите срещи бяха веднъж седмично, за да обсъдим до къде сме стигнали с поставените от нас задачи. Смятам, че за децата това беше полезно, но те все още не го осъзнават, защото плануваме с тях още неща”, обясни Мис Дани.

Предстои издаването на наръчник под формата на книжка с добри идеи и препоръки за кандидатстване в чужбина, който да бъде готов до края на учебната година. Самата Мис Дани, която е родом от Симитли, е завършила своето образование във Великобритания и би могла да даде добри съвети, изхождайки от личните си впечатления.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close