ОбществоРегионалниСамоков

Учредиха сдружение „Гражданска инициатива за Самоков“ с поглед към историческата памет на града

Самоков 365”

Ново сдружение „Гражданска инициатива за Самоков” бе учредено в края на юни месец. Сформирането му е по идея на Петър Чарийски, който е радетел за запазване на историческата памет в нашия район и един от изследователите на бележития български военоначалник, родом от Самоков – генерал – лейтенант Тодор Кантарджиев. Такава е основната идея на инициативата – да спомогне за припомняне и съхранение на историческото минало на града.

Учредителното събрание бе открито от Петър Чарийски, който разясни процедурата за провеждането му. На срещата за председател на учредителното събрание бе избран Александър Андреев, за секретар Анна Манова и за преброител на гласовете – Велислава Истилянова.

Водеща цел в дейността на Сдружението е съдействие за възраждането на Самоков като исторически, духовен и културен център. За постигането ѝ учредителите включват възстановяване на колективната памет на самоковци за забравени и незаслужено пренебрегвани исторически личности от местно и национално значение, общественото им реабилитиране и поставянето им на достойно място в историята ни. Както й насърчаване и подпомагане на опазването и популяризирането на образци в областта на културата и историята на самоковския регион; съдействие за създаване на условия за изследване, изучаване, опазване и разпространяване на историческото наследство на община Самоков. Сдружението цели лансиране на идеи и проекти в обществена полза, които да се осъществяват чрез граждански инициативи на самоковци и със съдействието на общинската и държавна власт за стимулиране на гражданското общество в Самоков, повишаване качеството на живот на самоковските граждани, просперитета на града и общината.

За целта са планирани редица дейности, включващи организиране на изложби, семинари, фестивали, обсъждания,  кандидатстване по програми за развитие, разработване на проекти за популяризиране на значими исторически личности и събития, свързани с историята на Самоков.

Учредителното събрание прие Устава на Сдружението и членовете на Управителния съвет. Единодушно бе решено управителният орган да бъде от 5 члена с мандат 5 години. За членове на УС бяха избрани Петър Чарийски, Александър Андреев, Велислава Истилянова, Кирил Стойков и Анна Манова.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close