Общество

Учредиха младежко БЧК в СОУ-то

Анна Манова

13105880_10206699009134955_1882505828_oОт 25 април в СОУ „Отец Паисий” вече има учреден Български младежки червен кръст. Сред учениците, на база на гласуване, беше направен избор на представители на областно и национално ниво. Единодушно за областен координатор беше избрана възпитаничката от 10-ти клас Миролюба Ташова, а за неин заместник Ивайло Божилов. Габриела Пиргова пък ще бъде секретар на БМЧК.

На учредяването присъстваха д-р Юри Торнев, директор на Областната дирекция на БЧК, а за презентацията пред учениците и запознаването със спецификата на дейността на ЧК се погрижи Диана Андреева, главен специалист на Областната организация на БЧК за младежка дейност.

Българския младежки червен кръст е базисно обучение за доброволци. Като цяло ЧК възниква през 1859 година в италианската провинция, а негов основоположник е младият търговец Анри Дюнан. И първоначално се основава на това да помага на ранените по време на войната. Днес това е най-голямата независима хуманитарна организация, която наброява 182 страни, а нейните членове са над 97 милиона от цял свят. Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец са създадени с цел да се защитава живота и здравето на хората, както и да се гарантира зачитането на правата на всички човешки същества. Нейна цел е да намалява, облекчава и по възможност – да предотвратява човешкото страдание. Също така се стреми да намали всеки вид дискриминация, основана на националност, раса, сексуална ориентация, пол, полова идентичност, религиозни вярвания, класа, или политически убеждения. През 1878 година се основава БЧК в България, в град Сливен. От 1921 година съществува и младежка структура към голямата такава, която впоследствие е възстановена отново през 1990 година. А от 1940 – 1941 година започва организираното даряване на кръв.

Очаква се структурираното в началото на тази седмица младежко БЧК в Самоков да премине през обучение за долекарска помощ, което ще бъде водено от д-р Москова, председател на общинския съвет на БЧК в гр. Самоков. Като една от първите активности ще бъде свързана и с популяризирането на БМЧК, раздаване на брошури и материали, както и подготвяне на презентация. На областния координатор и заместника му са възложени задачи да определят дейността до края на учебната година, както и за предстоящата. Първата дата, на която си определиха  да стартират кампанията си е 8 май, Международният ден на червения кръст и червения полумесец. Тогава те ще направят информационни срещи. На 17 май СОУ „Отец Паисий” честват Ден на съпричастност към болните от СПИН. Предвижда се БМЧК да вземе активно участие и в него. Областният координатор Миролюба Ташова заяви желание и лятото да има различни активности, под формата на работилници по интереси на открито, които да си имат ментори и всичко да бъде с благотворителна цел.

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close