ОбществоРегионални

Училището в Ярлово става защитено

„Самоков 365”

ОУ „Васил Левски” в село Ярлово придобива статут на защитено, това стана ясно на юлската сесия на ОбС – Самоков.

Съгласно Закона за училищното и предучилищното образование за защитено се определя училище, което ако бъде закрито или преобразувано най-малко десет ученици от 1 до 7 клас ще пътуват не по-малко от 20 км. всеки ден до най-близкото школо.

Защитените училища в планински райони получават ежегодно допълнително финансиране чрез бюджетите на първостепенните разпоредители в размер на 15 на сто от стандарта за ученик, умножен по разликата между минималния и реалния брой ученици.

В ОУ „Васил Левски” се обучават деца в предучилищна възраст и ученици, живеещи в селата Ярлово, Поповяне, Алино и Ковачевци. През учебната 2019/2020 година училището е обслужвало 64 ученици от първи до седми клас и 20 деца в подготвителна група.

За предстоящата 2020/2021 учебна година се очаква учениците да са около 60, а децата в подготвителната група са около 19. Разстоянието Самоков – Ярлово е 33.1 км. Списъкът със защитените училища се актуализира ежегодно.

Общинските съветници  определиха и средищни училища и детски градини. Статут на средищни получиха детските градини „Детелина” ,„Звънче”, „Самоково”. За средищни са определени училищата ОУ „Васил Левски” в Ярлово, ОУ „Димчо Дебелянов” в Говедарци, ОУ „Христо Смирненски” в Радуил, и училищата в  Самоков ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, НУ „Станислав Доспевски”, СУ „Отец Паисий”, ОУ „Христо Максимов“ и ПГ „Константин Фотинов.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close