Самоков

Ученически клуб направи и представи филм за Самоков

Анна Манова

Днес /4 май/ в читалнята на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” беше прожектиран ученическият филм „Самоков – мой роден край”. Той е дело на кръжок „Роден край” към ПТГ „Никола Вапцаров”, с ръководител Даниела Ковачка. А техни гости бяха възпитаниците на ОУ „Христо Максимов”, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”.

Учениците се бяха постарали да направят кратък образователен филм за родния си град, в който да съберат на едно място всички по-важни забележителности. Както поясни ръководителят на кръжока г-жа Ковачка презентацията е свързана с историческото минало на нашия град, като в нея почти изцяло са използвани авторски снимки. Целта е в кратък формат да се събере част от богатата история на Самоков. По този начин тя лесно достига до адресата си – ученическата аудитория, но и не само.

Презентацията започна с географското местоположението на града, а след това акцентът падна върху културното наследство. В тази част учениците направиха една виртуална разходка из самоковите, Сарафската къща, читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”, Историческия музей, Голямата чешма, Байракли джамия, Чадър чешма, Доспевската къща, Девическия манастир „Покров Богородичен”, Есовата къща, храм „Успение Богородично”, църквата „Св. Никола”, Бельова църква, Шишманово кале и Цари мали град. Всеки един от обектите беше придружен с кратка историческа извадка, която беше изчетена на  фона на лека музика. Голяма част от споменатите културно-исторически обекти са посетени в рамките на кръжока от учениците, като те са имали възможност да си набавят свой собствен снимков материал. Филмът завършва с една много приятна разходка от въздуха, направена с една от най-популярните в момента техники – снимането с дрон. Присъстващите имаха възможността да се насладят на чудесни кадри на родния град от птичи поглед, на фона на мелодията от песента на Емил Димитров – „Моя страна, моя България”.

Следващата прожекция на филма предстои да се случи през юни в ПТГ „Никола Вапцаров” по повод юбилея на учебното заведение.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close