ОбществоРегионални

Ученици се обединяват в клуб „Добро сърце”

Анна Манова

Клуб „Добро сърце”, който е съставен изцяло от възпитаници на СУ „Отец Паисий”, гостува на клуб „Събеседник по желание” към Младежки дом Самоков. Срещата се осъществи в края на седмицата /27 януари/ по покана на отговорника на Дома Латинка Щъркелова.

Идеята на срещата беше да се даде гласност на дейността на клуб „Добро сърце” и да се представят всички участници в него. Защото доброто трябва да се възпитава и да се предава, а младите хора на Самоков трябва да са негови проводници и инициатори. Разговорът с групата от добротворци беше воден от Евгения Константинова, ученичка в ПГ „Константин Фотинов”. А нейни събеседници бяха почти всички членове на клуба – Миролюба Ташова, Ева Кичева, Елена Гиздова, Лора Кирилова, Лияна Чифлиджанова, Ивелина Петрова, Стефан Илиев, Габриела Велкова, Моника Ремзиева. Към клуба, но неприсъстващи на срещата, са Ивайло Божилов и Радост Туджарска.

Клуб „Добро сърце” е основан преди четири години, по главна инициатива на директора на СУ „Отец Паисий” Лиляна Минкова и със съдействието на фондация „Добродетели”. Чрез гласуване за председател на клуба е избрана Миролюба Ташова, доказала се като отлична ученичка и деен млад човек. В клуба се осъществява и така важната приемственост, пример за което е участието на ученици от различни класове. До момента за своята дейност  моладежите са събрали над 1200 лв., които са дарени на Дом за стари хора в града и на Центъра за настаняване от семеен тип. Учениците са помогнали с благотворителни кампании на две самоковчета – Веселин Стоянов и Калин Иванов. Клуб „Добро сърце” е участник на провеждащите се в Самоков традиционни коледни базари, както и в организираните от Младежкия дом конкурси по повод Деня на влюбените. Дейността на добротворците е подкрепяна от педагогическия съветник Румяна Гамалова, като и от преподавателките Лалка Чавдарова и Емилия Бонева. Следващата им инициатива ще бъде за 3 март, която ще се проведе в аванс на 2 март в салона на читалището. Основната цел на учениците е да поддържат жив огъня на патриотичното и българското.

Членовете на клуба са млади и отговорни хора, които са разбрали смисъла на доброто. Онова добро, което не изисква, а се дава без да се очаква непременно нещо в замяна. „Много е мило да направиш добро и да имаш съподвижници”, сподели една от участничките Елена Гиздова. Добротворците обясниха, че основните качества, които трябва да притежаваш, за да си част от клуб „Добро сърце” е отворено и добро сърце, да правиш добро без да се чувстваш длъжен, да можеш да работиш в екип, да притежаваш лична мотивация, да организираш добре времето си и да си упорит, да не мислиш само и единствено за себе си. Точно тези послания записаха членовете на клуба в дневника на „Събеденик по желание”.

За доброто настроение на всички – гости и участници, се постараха талантливите момичета на Яна Василева, които показаха танцови умения, братчетата Пламен и Даниел Димитрови, които пяха песни и рецитираха стихове, а хумористичен скеч изиграха двете вечно кълнящи се „съседки” – Габриела Гребенчарска и Натали Хаджииванова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close