Самоков

Ученици от техническа гимназия „Никола Вапцаров” съживиха легендата за цар Иван Шишман

Ученици от Професионална техническа гимназия „Никола Вапцаров” си спомниха за последния легендарен владетел на Второто българско царство цар Иван Шишман и поднесоха цветя на признателност пред паметника на Дома на армията (ДНА) в Самоков.

„Да си спомним за цар Иван Шишман в деня на неговата гибел и да не забравяме славните имена от българската история”, каза в словото си пред събралите се учители и ученици преподавателят по история Веселин Бързанов.

Легендата гласи, че на Димитровден през 1393 година се състояла решителна битка между турците и войската на цар Иван Шишман околo Самоков. В последния решителен бой българският владетел е ранен на седем места и където пръснала кръвта му, там извират седем кладенци. Цар Иван Шишман е отнесен от своите верни войни в крепостта му и през нощта умира. На следващия ден е изнесен на най-високия връх, където е погребан. Кладенците стоят и до днес и носят името Шишманови кладенци. Дълги години легендата е в опасност да изчезне, особено през 90-те години на миналия век. През 2002 година е издигнат и осветен кръст на Шишманово кале, където в момента се извършва археологическа дейност на крепостта и църквата „Св. Петър” по пътя за село Бели Искър.

В памет на тази легенда учениците поднесоха венци на признателност на стената на Дома на армията и запазиха едноминутно мълчание. Една от най-известните български народни песни, съхранили през тъмните векове българския дух, а именно песента за цар Иван Шишман – „От как се е, мила моя майно ле, зора зазорила…”  – огласяше през целия ден салоните в ПТГ „Никола Вапцаров”.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close