ОбществоРегионалниСъбития

Ученици от СУ „Отец Паисий” – участници в престижен образователен форум

По традиция и тази година  ученици от СУ „Отец Паисий” взеха активно участие в шестата годишната конференция „Образование 2017- Ключови държавни политики и училищни практики”. Лора, Лия, Цвети и Светлина активно се включиха с логистичната подкрепа в организацията и провеждането на дискусионните панели на този престижен образователен форум, за което получиха поздравления от Д-р Нели Колева – директор „Публични партньорства” в Заедно в час. Ръководител на учениците е г-н Александър Марковски, учител по английскиезик по Програмата. Той, заедно със г-н Симон Желязков са участници в международния проект NEWTT – „Нов път за нови таланти в преподаването“, кято международна инициатива също бе представена на конференцията от Д-р Нели Колева от екипа на Заедно в час и проектен мениджър на проекта, както и от проф. Галин Цоков от Пловдивския университет. Те споделиха изводи от проекта и откриването на иновативни политики в привличането, обучението и задържането в училище на нови педагогически специалисти.

Министър Красимир Вълчев откри конференцията и акцентира, че България има нужда от по-силни и работещи институции, които да оказват подкрепа на всяко дете и да имат повече свобода да го правят. Той подчерта важността на съвместната работа между институциите, както и на партньорствата с неправителствени организации.

През тази година фокусът на лекциите и работилниците бe съсредоточен върху политиките за привличане и задържане на ефективни учители и достъпът до образование на всаяко дете. Конференцията е едно от най-влиятелните образователни събития в България и се организира от фондация „Заедно в час” и сдружение “Образование България 2030” в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и подкрепата на фондация „Америка за България“ и списание “Форбс”.

Като лектори в дискусионните панели на събитието се включиха международни и български експерти с разнообразен опит. Сред тях бе учителката по предприемачество Сузане Клайн от училище „Паулине Тома” в германския град Колбермор, което е носител на наградата за най-добро предприемаческо училище през 2016 г. на Junior Achievement.

В изнесения панел “Дигитализиране на образованието?” сдружение “Образование без раници” представи своите наблюдения за това колко близо сме от дигитализираните иновативни училища и системното въвеждане на инструменти като Khan Academy в българското образование.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close