Самоков

Ученици от СУ „Отец Паисий” – водещи на международна конференция

“Самоков 365”

%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f

Четири ученички от СУ “Отец Паисий” имаха възможност да участват като водещи в Международна образователна конференция Teach For All, провела се в края на октомври в Американския университет в Благоевград. Глобалната конференция на Teach For All е традиционна годишна среща на изтъкнати международни лидери, експерти, представители на националните организации, учители, съмишленици и партньори от глобалната общност на Teach For All, част от която е и българската организация „Заедно в час”. През 2016 г. форумът премина под мотото “Да си представим образованието по различен начин” и в него се включиха повече от 400 гости от над 60 държави. В събитието участваха президентът на Република България Росен Плевнелиев, министърът на образованието и науката Меглена Кунева и водещи световни образователни лидери. Ето какво споделиха четирите момичета от СУ “Отец Паисий” за преживяванията си по време на това важно събитие:

 

Радост Туджарска, 11а:

“Тази учебна година започна с участието ми в една невероятна конференция, целяща преосмислянето на образованието в световен мащаб с още три съученички. Една от тях беше прекрасната Цвети, която ми партнираше като водещ на събитието.

Подготовката започна един месец по-рано, с помощта на преподавателката ми по английски език Йорданка Георгиева.

Може би бих могла да прекарам няколко страници в подробности, които ди ви потопят в атмосферата, но едва ли имате търпението.

Никога не съм била от хората, които умеят да говорят пред публика и един от най-ясно повтарящите се спомени са напрегнатите три минути преди да се налага да излизаме на сцената. Тези моменти винаги бяха предхождани от жизнерадостната Джен, която ни подкрепяше през цялото събитие и успяваше да внесе позитивизъм и енергия само с присъствието си. Прибавете към това и спокойствието и професионализмът на Норика и Бека и нямаше причини да се притесняваме.

Мога да отделя и много време, за да ви разкажа за всички забавни моменти, споделени с децата, с които се запознахме там и които никога и не съм предполагала, че ще се превърнат в наши приятели, а именно: Шаши, Джош, Буклеър, Браян, Ифатая, Приянка и Брет.

Чувството, което неизменно се свързва с конференцията е това на едно непрестанно бълбукане от ентусиазъм и идеи, както и усмивки, които почти плаваха във въздуха.

Сесиите, на които присъствах бяха изключително интересни и различни от това, което бях виждала до онзи момент, от упражнения с Лего и колажи, през презентациите на нови иновации на обучението, до сериозни теми като „Травмите, които влияят на учениците“.

И накрая, може би имаше малко тъга, защото свърши”.

 

 

 

 

Кристина Тотева, 11а:

“В края на ноември аз и още три момичета от СУ “Отец Паисий” бяхме водещи на едно страхотно събитието – международна конференция на тема – Какво може да направим, за да може всяко дете да получи качествено образование и да бъде лидер. Миналата година аз и останалите момичета организирахме фестивал и след като беше успешен, организаторите ни поканиха да бъдем водещи на това събитие. Супер голяма отговорност. Да говориш пред 400 човека от цял свят – аз все още не мога да го асимилирам.

Всеки един момент от събитието беше невероятен и със сигурност ще помня всичко. Направи ми впечатление, че всички гости бяха супер енергични, позитивни, мили и готови да променят света към добро.

Най-любимото ми нещо беше, че създадох приятелства от цял свят. Отначало ми беше много странно, трябваше да се говори на английски, а аз не съм особено уверена в себе си. И при мисълта, че ще бъда и водеща ми се искаше да избягам. След това обаче видях, че всички хора на тази конференция не са дошли, за да съдят останалите за каквото и да е, а  са тук, за да научат нещо. Когато видях цялата тази енергия, се развълнувах. Не можеш всеки ден да видиш 400 човека да се обединяват за една много простичка кауза. Беше невероятно изживяване . Това ми показа нещо много важно – независимо от къде идваш, какъв пол си и какъв е цветът на кожата ти – ти можеш да направиш добро, стига само да го поискаш. Научих, че промените идват капка по капка. С общи усилия наистина можем да променим света”.

 

Лияна Чифлиджанова, 9а:

“Миналата година аз и още няколко ученици от СУ “Отец Паисий” организирахме фестивал на Англо-американската култура с голямата подкрепа на нашата учителка Мис Дани. Благодарение на този успешен фестивал, който осъществихме, ние бяхме поканени на международната образователна конференция като водещи на събитието.

Цялата конференция беше нещо голямо, което ще запомня за цял живот. Никога не бих забравила страхотното преживяване и уникалните хора, с които се запознах. Не бих забравила и прекрасната Норика – една от организаторките, която ни помагаше през цялото време. А най-любимият ми момент беше, когато за първи път се качих на сцена.

Както на повечето хора, отначало ми беше доста притеснено, но след това се отпуснах и осъзнах, че няма от какво да се притеснявам. През тези дни се чувствах истински щастлива и благодарна, че съм имала възможността да бъда част от едно незабравимо, пълно с много щастливи моменти, преживяване. Научих, че съм способна на много неща. Научих доста интересни факти за останалите държави и за самите хора, които живеят в тях”.

Цветомира Крикорян, 9а:

“Международната конференция, в която участвах и бях водеща, ми позволи да се запозная с много хора.

Най-яркият ми спомен е запознанството с ученици от различни страни като Малайзия, Великобритания, Америка… За този кратък период от 4 дни станахме много близки с тях – научихме много за различните култури и образователните им системи.

Това преживяване ми показа колко е голям светът и колко много възможности има за развитие”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close