ЛюбопитноОбща категорияОбществоРегионалниСамоков

Ученици от ПТГ “Никола Вапцаров” разработиха самостоятелно софтуер

 Самоков 365“

Дванадесетокласниците Иван Стоилов и Теодора Станоева от ПТГ “Никола  Вапцаров” специалност „ Системно програмиране“ разработиха и реализираха заедно софтуер  за т.нар. “Музикален звънец”.  Целта е да замести досегашния наличен и излишно сложен руски вариант.

Програмата представлява автоматизиращ софтуер за реализация на “Музикален звънец” във всички училища на територията на Република България.

Идеята възниква още през февруари 2020 г., когато преподавателят по УП-Технология на програмирането – инж. Милчо Гелов, дава задачата на двамата тогавашни единадесетокласници да разработят по-прост заместител на използваната руска програма. Те приемат идеята присърце и се заемат с разработката на алгоритъм. С помощта на преподавателите по „Технология на програмирането“  –  Даниела Атанасова и Анелия Попова, алгоритъмът е измислен, след което започва същинската разработка (дизайн и кодова част). След кратко прекъсване поради настъпилата пандемия и лятната ваканция, проектът е възобновен през септември и напълно завършен и тестван през ноември 2020 г.

Програмата на двамата дванадесетокласници – “Училищен звънец”, предлага двугодишни гарантирани актуализации, като една от тях ще бъде добавяне на втори език – английски, за да бъде още по-разпространена и използвана по целия свят. Също така има  направен и публикуван в YouTube видеоклип „Как да работим с “Училищен звънец””.

При интерес програмата може да бъде поръчана на schoolbell@mail.bg, като е включена опцията за персонализиране и редактиране спрямо желанията на клиента.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close