Регионални

Ученици от ПТГ „Никола Вапцаров“ участваха в обучение по дебати

Жанета Димитрова

На 17 и 18 март в конферентната зала на хотел „Арена“ се проведе обучение по дебати, организирано от Асоциация дебати България. Инициатор за провеждането на събитието в Самоков е преподавателката от ПТГ „Никола Вапцаров“ – Биляна Стамова, която е ментор по дебати.

През почивните дни, мотивирани от своята учителка, над 30 деца от специалност “Икономика и мениджмънт” избраха да се включат в обучението. Темата му беше Туризъм и регионално развитие, а експертът в тази насока доцент Любен Драганов, с интересна реч, успя да задържи вниманието на участниците до край. Повече от 4 часа младите дебатьори слушаха лекции и се подготвяха за дебата в края на семинара. Разделени на правителство и опозиция, шест ученички се впуснаха в него – Мариета Димитрова, Христина Александрова, Ренета Щъркелова  с аргументи  и контрааргументи – Габриела Малинова, Дaниела Секулова, Евелиб Драгалевска, по темата за туризма. Анна-Мария Панайотова и Моника Найденова, ментори от двете неправителствени организации, бяха техни наставници през цялото време.

„Целта ми беше с това мероприятие да предизвикам интерес в учениците към нещо по-иновативно извън клас. Да ги накарам да осъзнаят колко важни са уменията за дебатиране и правилно изразяване“, добави Стамова.

Проектът Трансевропейски дебати за ЕП на Червената къща, е изпълняван в партньорство с младежката асоциация „Дебати”, Европейската мрежа на къщи за дебат Time to Talk, белгийската дебатна организация Deburen и сръбската Center for Cultural Decontamination. В рамките на проекта се дебатират важни европейски теми в различен контекст, включвайки разнообразие от гледни точки – от регионални младежки дебати, през национални до трансевропейски. Проектът се изпълнява с подкрепата на Европейския парламент.

Младежката асоциация „Дебати” съществува повече от 10 години и е съставена предимно от млади хора. Организират регионални, национални и международни събития, с тяхна подкрепа се осъществяват множество индивидуални състезания. Най-голямото им мероприятие е Национален дебатьорски форум, в който хора без никакъв опит се обучават. Основната им цел е развитието и популяризирането на дебатите сред младите хора в България. Дейността им достига до повече от 700 младежи годишно, които участват в обучения и състезания по дебати на национално и международно ниво.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close