ОбществоРегионални

Ученици от ПГ по туризъм трупаха умения и опит във Франция

Самоков 365

Група от 20 ученици от Професионална гимназия по туризъм – Самоков, се възползва от шанса да покаже какви професионални умения и навици са придобили в сферата на кулинарията и сервитьорското обслужване в условията на реални работни места. И това се осъществи не къде и да е, а във Франция, световно признатата столица на кулинарното изкуство, по-точно в старинния град Амиен, където под вещото ръководство на местни ментори възпитаниците на самоковското училище проведоха в рамките на 19 дни своята учебна практика.

Те получиха възможността на място да се запознаят с достиженията на съвременната френска кухня, усвояваха професионални умения и опит и по отношение на осчетоводяването на продуктите, предварителната им подготовката, технологията на самото приготвяне и аранжирането на готовите предястия, основните блюда и за всички изкушения от десертите. Много полезна информация учениците ни получиха от любезните домакини за съхранението, поднасянето и консумацията на напитките, особено за виното, ликьора и коняка. Без излишна скромност ще споделим, че французите останаха впечатлени от подготовката на нашите девойки и младежи. Всичко това ще им бъде в помощ при тяхното по-нататъшно професионално развитие. Работните им места бяха в предпочитани и от местни, и от гости на града ресторанти, барове и пекарни, доказали във времето и качество на предлаганите храни, напитки и с отлично обслужване. Там нашите възпитаници работеха съвместно с основния персонал на заведението, като заедно споделяха и професионалните, и колегиалните отговорности. Но освен удоволствието от почерпения френски опит в ресторантьорството учениците ни се потопиха и в интригуваща културно-развлекателна програма, която бяха подготвили домакините.

В стария град на Амиен посетиха най-голямата катедрала на Франция – Нотр Дам дьо Амиен, като се запознаха с историята на този архитектурен шедьовър на само на страната, а и на целия християнски свят. А в Париж разгледаха емблемите му – Айфеловата кула и Триумфалната арка и всичко интересно около тях – от хората до уютните кафенета, от колите до архитектурните забележителности и букинистите … това, което, може да се обобщи с атмосферата, духа, уникалността на този град. Имаха и възможността да разгледат историческите и съвременни забележителности на едномилионния Лил – столицата на френската текстилна индустрия. В околностите на града са се водили епични битки за спасяването на Франция през Стогодишната война и през Първата и Втората световна война.

Мобилността бе осъществена по проект „Поглед отвътре в кухнята на майстор”, който се изпълнява по програма „Еразъм+”. Борислава Хаджийска, директор на училището, заявява: „Приоритетите на Професионална гимназия по туризъм са личностното и професионално развитие на учениците. Реализирането на настоящия проект позволи на участниците да повишат професионалната си квалификация, като им даде възможност да разширят своите теоретични познания и практически умения в областта на кулинарията и надяваме се, впоследствие да приложат в реални пазарни условия. Учениците придобиха знания за новите технологии, използвани в чужбина, научиха нови рецепти, запознаха се с иновативни правила за аранжиране на ястия, чинии, маси. Усвоиха европейските стандарти за работа в кухня и могат да прилагат здравословния начин на приготвяне на храна. Придобиха умения за организация на работата чрез точно разпределяне на задачи и ясно разграничаване на отговорности по време на работа. Усъвършенстваха екипната работа в мултикултурна среда при споделяне на отговорности с членовете на екипа под ръководството на наставник. Изпълнените делегирани задачи се научиха да анализират в ежедневен индивидуален отчет. Развиха професионализма си при приготвянето на ястия, характерни за френската кухня. Научиха се да приготвят и декорират ястия за свободна консумация, блок маса, кетъринг маса. Усвоиха нови технологии на работа. Запознаха се с френските стандарти за хигиена в кухнята. С реализирането на този проект нагласите на 20 ученици са променени. Те са с повишено доверие в ЕС. Насърчени са предприемаческите им умения в професионална среда. Проявяват разбиране за междукултурните различия и са с по-отворено съзнание към други култури. Ползите се проявяват и в изградените умения по отношение на бързата интеграция на ново работно място, изграждане на дисциплина, отговорност и други личностни качества, необходими за професионалното развитие. И не на последно място умението за самостоятелно справяне в трудни ситуации.“ Участници споделиха, че с най-голямо удоволствие биха отишли отново, защото всичко им е било много полезно и приятно!

От екипа на проекта

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close