Интервю

Ученици от ПГ по туризъм обмениха професионален опит във Франция

Анна Манова

хаджийска

Ученици от ПГ  туризъм в Самоков имаха възможността да обменят професионален опит във Франция. Проектът е обърнат към възпитаниците от 10 и 11 клас от специалностите „Кетъринг”, „Производство и обслужване в заведения за хранене и развлечение” и „Организация на хотелиерството”. Кандидатите са подавали мотивационни писма, автобиографии, минали са тестове за професионална подготовка и по език. Като най-добре представилите се 20 души имаха възможността за период от 3 седмици да отидат в град Амиен, намиращ се на 100 км. от Париж. Както и да се запознаят с френската кухня, бит и част от забележителностите. Първата група от 10 души замина на 19 юни, а втората на 10 юли.

За впечатленията, опита и партньорството си говорим с координатора на проекта Борислава Хаджиийска.WP_20160626_11_31_43_Pro

Разкажете малко повече за проекта „Да готвим вкусно по френски” и посещението си във Франция. За първи път ли сте на обмяна на опит там?

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на ЕС по програма Еразъм+ КД1 Професионално образование и обучение. Целта е придобиване на професионален опит от ученици в европейска страна. Не за пръв път ученици от гимназията по туризъм са на стаж във Франция, преди няколко години учениците работиха в Мьолан, а сега в Амиен, като партньорите ни, с помощта на които реализираме практиките, са различни. Екипът на управление на проекта чрез този подход поставя и предизвикателство пред себе си да създаде мрежа от професионални връзки и разширява капацитета си. Работили сме с организации от няколко страни – Германия, Италия, Англия, Франция. Партньорите, използвам множествено число, защото ще работим по два проекта за мобилност на ученици, за настоящата учебна година са от Гърция и Ирландия.

Как се кандидатства по проекта?

Всяка година НА определя сроковете за кандидатстване /те са едни и същи за всички кандидати от Европeйския съюз/. Обикновено са в първото тримесечие на годината и кандидатстващият има време около месец и нещо да развие идея, да намери партньор, с който да я реализира и да попълни формуляра за кандидатстване. И придружаващите го документи.

Кога замина първата и кога втората група от ученици и как бяха подбрани те за пътуването си до Франция?

Първият поток бе в периода 19.06-09.07.2016г, а вторият 10.07.-30.07.2016г. За допускане до селекция учениците подаваха заявление, автобиография и мотивационно писмо, допуснатите решаваха тестове по английски език и професионална подготовка. За обучение по френски език бяха включени 28 ученици. В процеса на обучение отпаднаха някои, а резултатите от  финалните тестове, както и показателите дисциплина и отговорност, определиха 20 заминаващи.

Какви бяха условията? И каква беше основната задача на учениците там?

На учениците бе осигурено всичко- самолетни билети, застраховка, трансфер, храна. Получиха и джобни. В Амиен бяха настанени в студентски общежития. Условията бяха отлични. Българските стажанти бяха разпределени в 4 ресторанта в туристическата зона на Амиен и в 2 пекарни.

Създадохте и трайно партньорство? И какви са отзивите от страна на партньорите?

Да. Впрочем всеки път, когато работим по проект с нов партньор, установяваме, че предубедеността му и съмненията му относно нас като представители на страните от Източна Европа, са били напразни. Нашите ученици показват отговорност, дисциплина и професионални качества, които несъмнено впечатляват работодателите и партньорите. Що се отнася до партньора ни от Франция – Welkoma, и той не остана по-назад в оценката си. Изказа поздравления за добрата подготовка и отличното възпитание на децата ни.

Цитирам писмото до мен от координатора Одри Бет: „Беше удоволствие да бъдем домакин на вашите ученици. Те бяха толкова добри и сериозни работници, можете да се гордеете с тях. Както много често се случва, учениците са отражение на своето училище и учители, ние сме впечатлени от работата и ангажимента в проекти за мобилност на вас и вашия екип.Ние ще се радваме да работим отново с вас и вашето училище”.

Какво успяхте да видите и научите във Франция?

Аз видях друг свят. Спокоен и хармоничен. За мое съжаление цивилизационно по-напреднал спрямо нас. И нравствено, и етично, и културно, и естетически, и политически, и архитектурно…

Хората живеят по правила и са по-свободни, по-спокойни, по-реализирани и удовлетворени.

Всеки си знае мястото в професионално и гражданско отношение и се придържа към задълженията си.

Създава се красота, пази се историята и природата.

Ред по улиците – никой не бърза, не свири нервно, не псува. Ако се наложи, всеки дава на другия предимство.

Тротоарите са за пешеходците!

Кучетата са на каишки и със стопани.

Никой не пере килими на улицата и не изхвърля боклука си през прозореца.

Площадите са представителни места, внушаващи респект към властта в града и държавата.

Местата за спорт са регламентирани в спортни зони и в парковете.

Долнопробни кръчми няма.

Безделници също не видях.

Разбира се, и там има проблеми с чистотата, с алкохола, с бедността, но те не представляват обществото, а са част от него и не привличат вниманието като тук.

Всеки си върши работата, за която е нает, без да си придава ненужна важност, и именно поради това излъчва респект и буди уважение и като професионалист, и като човек.

А когато става въпрос за храна и ресторанти какви са впечатленията Ви?

Що се отнася до ресторантите отново нещата са малко по-различни. Френската култура на хранене демонстрира специално отношение към храната. И съответно местата за хранене са високо ценени. Ресторантите се пълнят с клиенти около обяд и за вечеря. През останалото време тече подготовката. Туристите са единствените клиенти в промеждутъците обяд – вечеря. Изисканите ресторанти, имат почивка в следобедните часове и посрещат клиенти с резервация. Менютата не са особено разнообразни. Няколко предястия, основни и десерти, но удовлетворяват всеки вкус – безмесно, месно, риба, спагети, крем, торта, палачинки, еклери. Вкусът на всичко – запомнящ се.

В кухните на ресторантите има строга диференциация на отговорности и задължения. Натоварването с чужди не се практикува. Работят бързо. Отношението на работодателите към нашите ученици – подкрепящо, приветливо, с желание ги учеха на френските тънкости и разкриваха опита си.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close