ОбществоРегионалниСамоков

Ученици от ПГ по туризъм на „БУЛПЕК” след 10-годишно прекъсване

Aнна Манова

Учениците от ПГ по туризъм взеха участие в Международното изложение по хлебарство и сладкарство „БУЛПЕК“, след близо десетгодишно отсъствие. То се състоя между 6-9 ноември в Интер Експо център в София.

Поканата към колектива на учебното заведение е от страна на Асоциацията на хлебарите, пекарите и сладкарите и е по повод 60-годишнината на гимназията. Ръководството и възпитаниците решават да покажат какви умения са развили по време на учебния процес и отново да се завърнат след дългото си отсъствие в изложението.

Международното изложение по хлебарство и сладкарство се провежда ежегодно, като тази година бе 26 –то му издание. В него се включват хляб, хлебни и сладкарски изделия, суровини, адитиви, машини, оборудване и технологии, опаковки. Изложението предоставя работещи решения за бизнеса, за целия цикъл на производството и сладкарството. Изложбата е професионална платформа за участие и обмяна на опит с български и чуждестранни колеги, предлага директен контакт с нови партньори и крайни клиенти.

Самоковските ученици са се съобразили с темата: „От зърното до хляба“ като за целта разработват цялостна концепция, която включва постоянна експозиция, а всеки ден предлагат по нещо вкусно, изработено от тях и готово за дегустация от страна на посетителите. В изложеното от тях присъстват питки, разнообразен вид хляб, изпечен по различна технология. Основното, на което залагат, е че традициите трябва да се осъвременяват, модернизират и да отговарят на времето, в което живеем.

„Ние не представихме традиционни продукти, а се опитахме да интерпретираме и модернизираме хлебоизкуство. Нашият щанд имаше интересна артистична визия. И макар всеки от детайлите, които ние представихме да имаше свое съответствие в други щандове, при нас нещата се бяха получили ансамблово завършени. Останахме много доволни от участието ни, имаше интерес към направеното от децата. Учениците имаха възможността да се докоснат до един  форум, на който могат да видят какво се случва ако имаш добро образование и как можеш да се развиеш на базата на наученото в гимназията“, сподели директорът на ПГ по туризъм Борислава Хаджийска.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close