Общество

Ученици от ПГ „Константин Фотинов” посетиха Виена

Анна Манова

deutschВ началото на месец юли /02-10.07.16г/ учениците от ПГ „Константин Фотинов” посетиха Виена. Те прекараха една седмица в Австрия по проект „Европейската младеж опознава Виена” на австрийското Министерство на образованието. Проектът съществува от около 60 години и в първоначалния си вид е бил ориентиран само към австрийски младежи до 26 – годишна възраст. Впоследствие обаче става интернационален.

Самоковските ученици от немската паралелка на ПГ „Константин Фотинов”, придружавани от техните учителки Митрева, Христова и Попова, имаха възможност да опознаят културата на Виена, да посетят различни туристически обекти и забележителности. Такава е и основната цел на проекта – запознаване на младежите с културата на Виена, както и сериозно упражняване на езика, комуникирайки с неговите носители.

„Проектът е опознавателен. Разбрах за него от колежка от езиковата гимназия в Сливен, която беше ходила вече няколко пъти. Комбинирахме се с тях. Условието за участие, на базата, на което са подбрани учениците, е добро владеене на немски език. За да може младежите да разбират екскурзовода, който беше към групата ни. Това е и един вид награда за най-старателните по език. Тръгнахме с 26 ученици и бяхме във Виена 7 дни. Тук, може би, е мястото да благодаря на децата. Те се държаха отлично и не са създавали никакви проблеми. Бяха едни истински европейци”, сподели Стефанка Митрева.

Учениците са били настанени в хостел в квартал „Бригитенау”. Програмата на самоковската група е била доста интензивна, като в рамките на ден се посещават по няколко туристически обекти. Учениците са имали изключителната възможност да разгледат две места, които не са общодостъпни за всеки турист, а именно австрийския парламент и сградата на ООН. С помощта на екскурзовод групата е имала възможност да разбере как функционират тези две големи институции. Посетили са още Съкровищницата – музей, в който се съхраняват най-ценните съкровища на Виена, катедралата „Св. Стефан”, дворците „Белведере” и „Шьонбрун”, като в картинната галерия на „Белведере” са успели да видят известната картина „Целувката” на Климт, посетили са още Музея на Сиси, Музеят на изкуствата, както и Националната библиотека, която ги е впечатлила с обемния си книжен фонд.

„Много интересни места успяхме да посетим, бяхме много впечатлени. Екскурзоводът се сработи отлично с групата ни, учениците му задаваха въпроси, имаше много добър контакт. Посещенията на обектите бяха безплатни, както и картата за градския транспорт за цялата седмица” – обясни г-жа Митрева. „Много ценното на проекта е, че когато пътува едно дете с родителите си, то пътува със семейството си.  А сега е в среда от съученици, хора на еднаква възраст и могат помежду си да обменят впечатления. Важното е не само да чуеш и да научиш, но и да споделиш с човек, който е преживял и видял същото”, заключи г-жа Христова.

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close