Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Ученици от ПГ „Константин Фотинов” изнесоха урок по човечност в борбата за живота на 7-месечната Мартина

Анелия Балабанова

По инициатива на петима младежи от 10 в клас – Радостин Костов, Радостин Ангелов, Енцо Атанасов, Ивана Божичкова и Михаела Чукачева, гимназистите ПГ „Константин Фотинов” обединиха усилията си в подкрепа на 7-месечната Мартина. Малкото ангелче е болно от левкимия и претърпя лечение в Турция. Необходими са 100 000 лв. за възстановяването. Призив за съпричастност отправиха самоковските момичета и момчета към хората с добри сърца по време на организирания благотворителен концерт в Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859”. Приканиха към благотворителност в действие в името на един човешки живот.

Първата стъпка бяха кутии за дарения, разположени на различни точки в града. Кулминацията на този урок по човечност, който гимназистите дадоха беше благотворителният концерт в петък /4-ти май/. По пътя, постлан с добри намерения те срещат подкрепата на училищното ръководство в лицето на директора В. Симитчийска, зам.-директорът Г. Григорова и техните преподаватели – Мария Коеджикова и Даниела Ковачка. Към благородната кауза с песни и танци се присъединиха момичета от „Кати денс” с ръководител Катрин Митева и талантите Лия Ангелова, Енцо Атанасов  и  група Molded. Ансамбъл „Детелинки” разтуптяха сърцата с песни, танци и красотата на българския фолклор.

На много места в страната и чужбина вече подадоха ръка на малката Мартина Петрова в борбата за живота й. Самоков също се присъедини в помощ на 7-месечното мъниче е с остра лимфобластна левкимия и се нуждае от спешна помощ. Тежката й диагноза е открита през месец ноември 2017 г., когато тя е само на два месеца. Заболяването в момента е в ремисия, но лечението трябва да продължи най-малко две години. До края на март Мартина се лекува в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна – ИСУЛ” ЕАД, а след това в чужбина – Турция. За възстановяването на 7-месечното бебе са необходими 100 000 евро. Сума, която е непосилна за семейството на Мартина. Именно затова всяко дарение и съпричастност към кампанията са от изключително значение. Ако желаете и вие да помогнете, дарителската сметка е:

IBAN: BG68FINV91501317133190
Tитуляр: Мартина Ангел Петрова
BIC: FINVBGSF

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close