Обща категорияОбществоСамоков

Ученици от ОУ „Неофит Рилски” въоръжени в клас

Анелия Балабанова

Национален ефир би камбана, че ученици от Обединено училище „Неофит Рилски” ходят на училище въоръжени с боксове, ножове, пеперудки и електрошокови палки.  Въпреки че учителите отнемат оръжията от учениците, те бързо си набавят нови.

„Те сами идват, клеветят се”, обяснява директорът Мариана Солунска и допълва, че единственият начин да се спре тази „мода” е да се сложи скенер на входа на училището.

„По закон трябва да имаш навършени 14 години, за да може да си купиш нож или бокс. От полицията признават, че законът не винаги се спазва. „Електрошоковите палки могат да се поръчват по интернет, ножовете също се продават като сувенири по сергии, по магазини” – коментира Мариан Бончев – инспектор „Детска педагогическа стая” в РУ-Самоков.

„Това е един от фрапиращите случаи, не е масова практика. Това е конкретен случай в това училище, но той все пак дава интересна картина за трудностите, с които се сблъскват учителите в българските училища” – коментира зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева във връзка със случая с въоръжените ученици в Самоков. На децата, носили оръжие, ще бъдат наложени мерки за възпитателен надзор, съобщи още тя.

От ВМРО-Самоков също излязоха с позиция във връзка с проблема. „Това е поредният случай, който доказва, че така наречената интеграция се е провалила във времето и стотиците милиони, които държавата е отделяла да се случи са потънали в нечии джобове Все пак образованието на първо място започва от вкъщи и трябва да има сериозни санкции за недобросъвестни родители. Недопустимо е български учител да споделя, че изпитва чувство на страх. Затова ние настояваме община Самоков да вземе необходимите мерки за справяне с проблема” – се казва в обръщението. Друго искане, отправено от местните патриоти е в най-кратки срокове управляващите в лицето на Народното събрание и Министерски съвет да разгледат и одобрят мерките, предложени от Красимир Каракачанов за справяне и решаване на проблемите с несоциализираните общности в България.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close