Обща категорияОбществоРегионални

Ученици от клуб „Приятели на природата” засадиха фиданки и монтираха къщички за птици

Анна Манова

Ученици от клуб „Приятели на природата – здрави в бъдеще” към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” засадиха фиданки по повод Седмицата на гората. В него участват ученици от 3, 6 и 7 клас. Инициативата им започна в средата на миналата седмица със засаждане на млади широколистни дръвчета, предоставени от ТП Държавно горско стопанство – Самоков, в двора на училището. От ДГС бяха подготвили за малките природолюбители зелени тениски, а децата от своя страна с много желание и ентусиазъм съдействаха за засаждането на новите дръвчета в двора на учебното заведение.

Кампанията им по залесяване продължи и в съботния ден – 14 април, когато участниците в клуба, заедно с двете преподавателки Ирена Милчева и Иванка Терзийска, се отправиха към парк Лаго. Към тях се включи и клубът по ориентиране, под ръководството на г-жа Белишка. И така децата от двата клуба засадиха над 20 широколистни фиданки в Лаго. А седмица по-рано отново там са монтирали няколко къщички за птици. При действията си малките природозащитници са водени от мотото: „Ние растем с гората, грижим се за нея и нейните обитатели”. Като децата се учат да се грижат за природата, да имат отношение към нейното опазване.

Това не е първа подобна инициатива на клуб „Приятели на природата – здрави в бъдеще”, който се осъществява по проект „Твоят час”. И миналата година учениците също залесяваха пространства в парк Лаго, но по думите на г-жа Милчева малка част от засадените фиданки реално оцеляват. За сравнение тя допълни, че през 2017 година са засадили над 17 млади дръвчета, които те периодично са наглеждали и поливали, като от тях са се прихванали едва три. Надеждата им тази година е броят на оцелелите да е по-голям.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close