ОбществоРегионални

Ученици на ПГ по туризъм вече 10 години пътуват и трупат професионален опит в Европа с „Еразъм+”

Анелия Балабанова

ПГ по туризъм отвори сградата си на ул. „Отец Паисий”, за да покаже резултатите от 10-годишната си работа по програмите на ЕС – Леонардо да Винчи, Коменски и Еразъм+ чрез изложба и неформални срещи-разговори. Бивши и настоящи участници в проектите, реализирани от училището, за да споделят опита и разкрият ползите от участието си в инициативите.

Мероприятието е част от проявата „Дни на Еразъм+” /ErasmusDays/, с която Европейската комисия отбеляза огромното положително въздействие на програмата едновременно във всички държави по света, легитимни за участие. Събитието е под патронажа на президента на Европейския парламент – Антонио Таяни и на Европейския комисар по образованието, културата, младежта и спорта – Тибор Наврачич. Вече 10 години, ПГ по туризъм е от самоковските училища, активно работещи по тези европейски програми. В резултат възпитаниците на учебното заведение имат възможност да се докоснат до културата на различни страни и натрупат опит в реална работна среда. Директорът на училището Борислава Хаджийска приветства присъстващите, сред които бяха народният представител Валентин Милушев, зам.-кметът Люба Кленова, Светлана Атанасова – общински съветник и изп.-директор на хотел „Самоков”, СВетла Василева- директор на ОП „Маркетинг, туризъм и туристическа политика” и Снежана Дамянова – гл. експерт „ Образование, младежки дейности и спорт” в Община Самоков. „За нас програма „Еразъм+” е изключително ценна. Няма ученик, преминал през нея, на който да не му е променила живота. Надявам се да продължим да разширяваме капацитета й с нови партньорства” – заяви в обръщението си Б. Хаджийска. Много от европейските страни – Франция, Англия, Германия и др. вече са посетени от обучаваните в ПГ по туризъм момичета и момчета, но други като Швеция и Швейцария са предизвикателство и отправна точка за бъдещи пътувания.

Срещата стана повод и за символичното откриване на сградата, след извършения през лятото ремонт. Борислава Хаджийска изрази своята признателност към народния представител Валентин Милушев за оказаното съдействие и му връчи благодарствена грамота. Успешна учебна година си пожелаха всички в края на срещата.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close