Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Ученици и учители от ОУ „Христо Максимов” почетоха своя патрон

Анна Манова

На 13 февруари учениците и учителите от ОУ „Христо Максимов” отбелязват тържествено патрона на своето училище. На тази дата през 1867 година се ражда един добър педагог, писател и публицист.

В малката зала на училището учениците от шестите класове припомниха пред присъстващите делото и живота на Христо Максимов. Още от ранна детска възраст той започва да пише малки разкази из живота на Самоков. Завършва пети клас в Ломската гимназия, а след това се завръща в Самоков, където по-късно става учител в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Роден в бурната възрожденска епоха, живял труден, но пълноценен живот, със своето дело Максимов оставя трайна следа в българското учителство. Той е основоположник на педагогическия печат в България. Максимов издава специално списание за учители – „Учител”, а като притурка към него и вестник „Учителска дружба”. Преди това има издадена стихосбирка – „Нова гусла”, книга с разкази и очерци на народа в два тома – „Тъмен свят” и издава списание „Целина”. Но неговото дело безспорно ще бъде запомнено с издаването на ежегоден училищен алманах и цялостната му работа в областта на педагогиката. За краткия си 35-годишен живот Христо Максимов няма събития близки с блясъка на ореола. Твърде рано изгаря на попрището на радетелите на народно просвещение. Това е и основната причина през 1910 година учителите от Долномахаленското училище да вземат решение то да бъде преименувано на Народно училище „Христо Максимов”.

В знак на признателност учениците припомниха делото и живота на своя патрон, те рецитираха негови стихове, които звучаха с изключителна актуалност и днес. Второкласници също се включиха с тържеството като представиха музикална сценка, която предизвика аплодисменти и добро настроение във всички присъстващи.

Директорът на училището Антоанета Николова благодари за положеното старание от страна на учениците като сподели, че те са достойни наследници на своя патрон и се гордее с тях. След това с грамоти и медали бяха наградени отличилите се многознайковци  в състезанието „Родна реч”. Гост на събитието бе гл. експерт „Образование, младежки дейности и спорт” Снежана Дамянова.

„Изключително ми е приятно да бъда гост на това тържество. Пожелавам на всички вас още много грамоти и медали. Бъдете упорити и полагайте труд. Гарантирам ви, че резултатите няма да закъснеят. Помнете, че знанието е път към по-добър живот”, каза Дамянова.

На финала децата и техните преподаватели поставиха цветя в знак на уважение пред паметника на Христо Максимов в двора на учебното заведение.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close