Регионални

Учениците от СУ „Отец Паисий” и ФТА „Самоков” в помощ на 13-годишния Димитър Лобутов

„Самоков 365”

От средата на месец октомври учениците от СУ „Отец Паисий”, с подкрепата на учителките Ели Георгиева и Надя Янкова, заедно с ФТА „Самоков” и ръководителя Борислав Искрев подеха инициатива в помощ на едно самоковско дете.

13-годишният Димитър Лобутов страда от хидроцефалия, а семейството му изнемогва финансово. Неговите съученици решават да му помогнат, като организират благотворителна инициатива и направят множество кутии за дарения, които да поставят в различни точки на града. Това не е първо благородно дело на младежите, те са помагали и на други деца в нужда и то доста успешно. В същото време ФТА „Самоков”, под ръководството на Борислав Искрев също искат да направят благородно дело за някое самоковско семейство в нужда.

„Оказва се, че по едно и също време с учениците от СУ „Отец Паисий” сме мислили в една и съща посока. И се обединихме в усилията си да помогнем на едно самоковско дете”, поясни Искрев. През януари месец 2018 г. ФТА „Самоков” имат желание да организират концерт, чиито акцент да бъде обърнат към кампанията. Желанието им е да постават кутия за дарения в деня на концерта.

„Разбрахме, че след наводнението има сериозни щети за семейството и затова решихме да се съберем и да помогнем с каквото можем на семейството и на самия Митко. Веднага започнахме с намирането, опаковането и разнасянето на кутиите в различни точки и обекти в града и селата. Ще поставяме и на още места. Най-обекновеният жест на доброта е много по-значим от хиляди хора с наведени глави, които се молят”, подчертаха учениците, заели се с благородната мисия.

Преди две години имаше и друга благотворителна инициатива за детето, организирана от Младежки дом – Самоков. Тогава бяха събрани около 300 лв. Сумата беше дарена с желанието Митко да има собствен таблет или лаптоп, с който да му е по-лесно да учи и да се забавлява.

Майката Елена Димитова се грижи за две болни деца, заедно със своята майка. Митко е с 95% инвалидност, трудно подвижен, частен ученик е. До скоро майката е била личен асистент на сина си, но вече не е. По-малкият му брат – второкласникът Георги е със сърдечна операция още от бебе и от 3 години страда от стеснение на уретера. Майката не може да започне работа, защото няма кой да гледа децата.

„Имаме нужда буквално от всичко. След наводнението ни изгоря хладилникът, бюфетът ни е за изхвърляне. Нямам средства да купя дрехи на децата”, споделя майката Елена.

Всеки, който има възможност да помогне на семейството на 13 – годишния Димитър Лобутов може да го направи. Семейството има нужда от подкрепа.

Банкова сметка:

ЦКБ АД Клон Самоков
BIC: CECBBGSF IBAN: BG96CECB97901057122400

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close