ОбществоРегионалниСамоков

Учениците от СУ „Никола Велчев“ – трети в областното състезание „Млад огнеборец“

„Самоков 365“

На 12.05.2022 г. на столичния стадион „Раковски“ се проведе областното състезание на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ 2022 – Софийска област. Мероприятието бе ръководено от комисар Георги Иванов – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – София.  Организатори на мероприятието са РДПБЗН-София, РУО-Софийска област и „Пожарникарски спортен клуб Витиня“ – София област.

Участваха общо десет отбора от различни училища с Софийска област. Те се състезавха в две дисциплини – бойно разгръщане на състезателна пътека и 400-метрова щафета с препятствия.

На първо място се класира отборът на СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Годеч. На второ място СУ „Васил Левски“, гр. Елин Пелин. На трето място Сп.У „Никола Велчев“, гр. Самоков. Като комплексен победител, отборът на СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Годеч ще участва в Републиканското състезание през месец юни.

 Официални гости бяха областният управител на Софийска област Иван Иванов,  началникът на РУО „Образование“ – Софийска област Росица Иванова, главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, старши комисар Веселин Гетов – директор на Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, комисар Любомир Баров – зам.- директор на СДПБЗН, Мая Цанова – главен секретар на Областна администрация на Софийска област. Началото на надпреварата постави областният управител на Софийска област, който отправи приветствие към състезателите.

Победителите бяха отличени с купи, медали грамоти и ваучери за пазаруване на спортни артикули, осигурени от „Пожарникарски спортен клуб – Витиня“ София област. Отрядите „Млад огнеборец“ се обучават и подготвят от служителите на ГДПБЗН-МВР  със съдействието на общини, директори и педагози от РУО – МОН. Приемът в МПО е на доброволен принцип, като изискването е децата да са на възраст от 12 до 16 год.

Теоретичната подготовка на младите огнеборци се ръководи от инструкторите на отрядите (пожарникари-професионалисти), под формата на лекции и семинари по тематика, предварително съгласувана с РУО-МОН. Практическата подготовка и спортно-състезателната дейност се провеждат от инструкторите и от водачите на отборите – педагогически лица от учебните заведения.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close