ОбществоРегионалниСамоков

Учениците от село Ярлово с мил жест към медицинските сестри по повод празника им  

Анна Манова

Учениците от ОУ „Васил Левски“ в село Ярлово, съвместно със своите преподаватели, подготвиха мил жест към медицинските сестри, които днес отбелязват своя професионален празник. За целта те се запознаха с професията и нейните предизвикателства, а след това сътвориха чудни рисунки, като събраха всичко научено  и изработено по темата в мултимедиен клип.

В изготвеното видео се припомня част от историята на професията, нейното зараждане и развитието й във времето, както и предизвикателствата пред които ежедневно са изправени медицинските специалисти.

Този ден се чества официално от 1974 година по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. Денят се свързва с името на Флорънс Найтингейл – първата светска медицинска сестра. Тя създава система за подготовка на медицински кадри във Великобритания през 1855 г. И обучава медицински сестри по време на Кримската война.  Найтингейл се счита за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра. Тя дори пише клетва, подобна на Хипократовата, с която сестрите тържествено обещават да се грижат за пациентите без користни цели. Както се подчертава в изготвения клип, една от най-важните характеристики на професията и до наши дни е проявата на съпричастност и грижа към болния.

Във видеото се проследява и развитието на сестринството в България, което като професия започва в края на 19 и началото на 20 век. Инициатор на сестринското образование е българското дружество „Червен кръст“ в лицето на Петър Ораховац, който е ръководител на първото училище за милосърдни сестри в страната.

В клипчето е направена препратка към ситуацията в момента и борбата с Covid – 19, в която на първа линия са изправени всички медицински специалисти. Учениците от 1 до 4 клас са подготвили рисунки, изобразяващи работата на медицинските сестри, а на финала поздрав със стих отправи второкласничката Катя.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close