Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Учениците от ПГ „Константин Фотинов” се срещнаха с Веселина Големиновa

Анна Манова

На интересна среща присъстваха седмокласници и единадесетокласници от ПГ „Константин Фотинов”. Те имаха възможността да се запознаят с бивша възпитаничка на същото учебно заведение, която в момента успешно се реализира като служител в Европейския парламент.

Преподавателката по български език и литература г-жа Костадинка Христова представи пред учениците Веселина Големинова, която е част от първия випуск в Гимназията, дал старт на езиковите паралелки. Г-жа Христова с известен сантимент припомни, че е била класен ръководител на Веселина, която е била част от първия й випуск като учител. Веселина Големинова завършва английската паралелка в ПГ „Константин Фотинов”, а след това се насочва към УНСС и специалността „Международни икономически отношения”. Говори няколко езика – английски, немски, руски, френски. И ако преди не си е представяла да напуска родината, днес тя гледа по-космополитно на живота и хваща самолета в 6:00 часа, а в 9:00 вече е на работа в Брюксел. Към момента тя е част от отдел „Обучение и развитие”, като основното в дейността й е организирането на курсове по езикова квалификация на преводачите.

По думите на Големинова целта на срещата е изпълняване на една заръка, която имат служителите в тази институция, а именно да се върнат в родното училище. Тя е част от европейската програма – Back to school /”Обратно в училище”/, благодарение на която служители в Европейският парламент се завръщат в училището си, за да разкажат на младежите за дейностите там и по този начин да направят Европейският съюз по-разбираем и близък. Срещата се състоя в кабинета по физика, където Веселина си припомни как е изпитвана 8 пъти подред, за да провери учителката знанията й.

„Не съм си представяла, че един ден ще дойда в любимото училище и ще говоря пред вас, макар че съм си мечтала да стана учителка. В момента работя в Европейския парламент и това, което колегите искат да предадат чрез мен е, че това да бъдеш в Люксембург, Брюксел или Страсбург, да работиш в европейските институции е нещо, което всеки може да постигне. Важно е да се знаят езици, тогава става по-лесно”, обясни пред учениците Големинова. Тя беше подготвила презентация на тема: „Аз, ти и Европа”, чрез която нагледно показа примери от нейния делник, как минава един работен ден, как се забавляват с колеги от различни краища на Европа, както й различни пейзажи и интересни моменти от живота си в чужбина. Сподели за трудностите по пътя, за това че изпитва носталгия към страната си, но все пак си „открадва” малко време да се завърне в Самоков и да се наслади на хубавата природа и почивката.

Получи се един много приятен диалог между учениците и гостенката. Гимназистите показаха интерес към дейността на Европейския парламент и задаваха различни въпроси. От своя страна Големинова се беше подготвила и също задаваше въпроси на учениците, а за верен отговор имаше символични награди. Не пропусна да почерпи всички присъстващи с белгийски бонбони и сладкиши. На финала на срещата Веселина подчерта, че е важно да се знаят езици, като по този начин светът става по-отворен и разбираем.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close