ОбществоРегионалниСамоков

Учениците от ПГ „Константин Фотинов“ показаха какво е да си генератор на вдъхновяващ опит в училищен форум

Анна Манова

Гимназистите от ПГ „Константин Фотинов“ показаха какво е да си генератор на вдъхновяващ опит и свежи идеи в първото издание на училищния форум „Нека ви разкажа…“ Събитието се проведе днес /7 април/ в салона на Читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“.

Основен инициатор на събитието са учениците, участници в гимназиалния литературен клуб „Агадор“ и техният ръководител –  преподавателят по БЕЛ Костадинка Христова. Клубът е съвсем млад, учреден едва в началото на тази учебна година, но вече има втора изява пред аудитория.

Идеята на форума „Нека ви разкажа…“ е да даде трибуна на младите хора от Гимназията да разкажат онова, което ги интересува, да споделят своите идеи и да намерят съмишленици за тяхната реализиация. Събитието бе разделено на три панела с две музикални паузи.  За доброто настроение и хубавата музика се погрижиха Маргарита Бочева и Таня Георгиева. Във форума участие взеха петнадесет гимназисти, които бяха в ролята на лектори. С абсолютна свобода в подбора на темите и с едно единствено ограничение – всеки от тях да се вмести в десет минути. Основната цел на организаторите и на ръководителя на клуба е да се популяризира положителният опит, който се надяват да се превърне в модел на поведение на тяхната училищна общност. И не на последно място събитието да се превърне в добра практика и да стане ежегодно. Като към него да се включват и гости, които да са лектори също.

В първото издание на „Нека ви разкажа…“ със своя личен опит, интереси и преживявания се включиха Йордан Тенев, Кристина Недялкова, Стефания Зашева, Росен Пътников, Мира Гаврилова, Петър Петров, Лора Генова, Цветелина Иванова, Таня Георгиева, Марина Бочева, Меглена Ваклинова, Радина Шевченско, Цветомира Дюлгерова, Теодор Петров и Димитър Рогачев. Те споделиха за интересите си в областта на историята, кръводаряването, планинарството, любовта, опазването на околната среда, стандартите за красота, значението на речта, музиката и др.

„Определяме събитието си като генератор за вдъхновяващ опит и свежи идеи, защото възприемаме училището като една малка общност, но то е пропорционално отражение на това, което става в големия свят. И в този смисъл хората, които са свързани с негативни изяви всяко междучасие си имат платформа. А по-тихи са гласовете на тези, които действително имат какво да кажат. Те често са неразбрани. Затова основната цел на днешния форум е да даде думата на тези деца. Това са хората с идеи и творчески подход. И имат амбицията да се развиват. Вярваме, че положителният пример е заразителен“, сподели ръководителят на клуб „Агадор“ и организатор на събитието г-жа Костадинка Христова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close