ОбществоРегионалниСамоков

Учениците от ПГ „Константин Фотинов“ и РЗИ отбелязаха Международния ден без тютюнопушене

Анна Манова

Учениците от ПГ „Константин Фотинов“ и РЗИ – София област отбелязаха съвместно днес Международния ден без тютюнев дим. Срещата се проведе в залата на Младежкия дом в Самоков. В нея участваха ученици от 8 и 10 клас на профилираната гимназия.

Няколко встъпителни думи пред присъстващите каза уредникът на Дома Латинка Щъркелова. Тя подчерта, че тютюнопушенето е зависимост, която обикновено започва с чистото любопитство да се опита нещо ново и прераства в лош навик.

Експертът от РЗИ – София област Надежда Григорова поясни, че поводът за тази среща е Международният ден без тютюнопушене, който тази година е 21 ноември. Денят се отбелязва всеки трети четвъртък от ноември.

„Изключително важна е регулацията на четири рискови фактора – тютюнопушене, приемане на алкохол, нездравословното хранене и ниската двигателна активност. Темата днес е тютюнопушенето, което е вид зависимост, защото към него се получава пристрастяване. Употребата на различни тютюневи изделия е психоактивно. Оказва влияние на психиката, променя функционирането на нашия мозък, на възприятията и на поведението“, подчерта експертът.

Григорова допълни още, че се наблюдава снижаване на възрастовата граница на първото пропушване сред тинейджърите, което става средно между 12-13-годишна възраст. Тревожно е състоянието при бременни, майки с деца, малцинства.

Акцент бе поставен и върху пасивно пушещите, които приемат отровни съставки наравно с пушачите. В тази връзка учениците имаха възможността да изгледат краткия филм „Невидимият“. Той показа един от аспектите – пасивното пушене в домашна среда. Финалът на срещата бе поставен с интерактивна игра, в която дейно участие взеха учениците. Гост на срещата бе зам.-кметът Люба Кленова.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close